Sollicitatietips
Vorige

1 van 236

Volgende
Volgend artikel:

Hoelang duurt een sollicitatieprocedure?

Hoe antwoorden op een jobaanbod? 4 voorbeelden

Antwoorden op jobaanbod
Krijg je na een sollicitatieproces uiteindelijk de job aangeboden die je wou maar heb je er ondertussen nog eens goed over nagedacht? Dit zijn 4 mogelijke scenario’s…

Hoe reageer je best?

Tussen het solliciteren en het sollicitatiegesprek zit soms wel wat tijd. Tijd die je andere inzichten kunnen geven over de job die je wil/wou. Wanneer je officieel uiteindelijk de gelukkige bent die aan de slag mag bij die nieuwe werkgever, denk je best goed na hoe je reageert op het positieve nieuws. Wat je antwoord ook is, zorg er vooral voor dat je op een professionele manier communiceert.

Professionele digitale communicatie: de etiquetteregels

4 mogelijke scenario’s

1. Wat als… je het jobaanbod met plezier aanvaardt?

Stuur de recruiter of hr-verantwoordelijke die jou het aanbod gegeven heeft een antwoord met een duidelijke bevestiging. Houd het kort en zakelijk en vraag desnoods naar de volgende stappen (wanneer exact beginnen, procedure nieuwe collega’s op de werkvloer, waar en wanneer contract ondertekenen, …)

Beste X,

Hartelijk dank voor het vertrouwen! Ik kijk er enorm naar uit om mij voor jullie bedrijf te engageren. Laat u me weten wat de eerstvolgende stappen zijn zodat ik mezelf goed kan voorbereiden?

Jobaanbod gekregen? 4 zaken om te checken alvorens je 'ja' zegt!

2. Wat als… je het aanbod toch wil afwijzen?

Heb je in de tussentijd goed nagedacht over de sollicitatiegesprekken en zegt jouw buikgevoel dat deze job misschien toch niet helemaal bij jou past? Of heb je ondertussen een betere job gevonden?

Iemand afwijzen is nooit leuk maar probeer de boodschap toch respectvol en professioneel over te brengen. Begin met je waardering uit te spreken en geef vervolgens kort uitleg over het waarom van jouw afwijzing.

Beste X,

Nogmaals bedankt voor de unieke kans die ik kreeg om voor jullie bedrijf te werken. Na lang nadenken heb ik alsnog besloten dat dit aanbod niet de juiste keuze is voor mijn carrière. Het was een genoegen om u te leren kennen en ik hoop dat we in de toekomst nog kunnen samenwerken.

Lees ook: 7 do’s en don’ts bij het krijgen van een jobaanbieding

3. Wat als… je nog wat tijd nodig hebt om te beslissen?

Zit je na het allerlaatste sollicitatiegesprek nog met vragen die je beslissing kunnen beïnvloeden? Laat dan zo snel mogelijk weten dat je graag nog bijkomende informatie wil en leg meteen een uiterste datum vast waarop jij je definitieve antwoord zult geven.

Beste X,

Hartelijk dank voor het vertrouwen! Graag had ik nog wat bijkomende informatie ontvangen omtrent … vooraleer ik een definitieve beslissing geef. Kunnen we afspreken dat ik ten laatste tegen datum X uitsluitsel geef?

4. Wat als… je wil onderhandelen?

Ben je blij met het jobaanbod maar wil je toch nog het onderste uit de kan halen wat het loon of de arbeidsvoorwaarden betreft? Probeer allereerst een telefonische afspraak vast te leggen waar alles besproken kan worden. Vraag daarna om alles even op papier of mail te zetten.

Beste X,

Hartelijk dank voor het vertrouwen! Ik kijk er enorm naar uit om mij voor jullie bedrijf te engageren. Toch had ik nog wat vragen over het loon/de arbeidsvoorwaarden. Past het dat ik u deze week hiervoor even opbel?

De arbeidsvoorwaarden: hier moet je op letten voor je je handtekening zet

(fd)

28 januari 2022
Anderen bekeken ook