Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

In de bouwsector kan je als student meer verdienen

5 cruciale tips om te onderhandelen over je loon

salaris onderhandeling
Of het nu bij je sollicitatiegesprek of bij je jaarlijks functioneringsgesprek is: het onderhandelen van je loon is best lastig. Een succesvolle salarisonderhandeling valt of staat bij een goede voorbereiding...

1. Begin niet als eerste over je salarisverwachtingen, tenzij...

Per bedrijf kan het sollicitatieproces verschillen. Sommige bedrijven hebben maar één gesprek. Is dit het geval, dan is het slim om tegen het einde van het gesprek te beginnen over je salaris. Bestaat het sollicitatieproces uit twee gesprekken, dan is het handig om in het tweede gesprek te beginnen over je loon. Het eerste gesprek is dan vaak een kennismaking. In het tweede gesprek weet je dat het bedrijf interesse in je heeft, en is het dus makkelijker de onderhandeling aan te gaan.

Je kunt van tevoren vragen hoe het sollicitatieproces eruit ziet om te weten wanneer je het onderwerp moet aansnijden. Krijg je onmiddellijk in het eerste gesprek een aanbod, maar hebben jullie het nog niet over je loon gehad? Snij het thema dan direct aan, voordat men begint met het opstellen van je contract. Heb je na één gesprek al een aanbieding gekregen, maar is over je salaris nog niet gesproken? Dan kun je er best zelf over beginnen, voordat ze je contract opmaken.

2. Vertel niet wat je nu verdient

Soms gebeurt het dat bedrijven vragen naar je laatstverdiende loon. Dit doen ze om erachter te komen wat voor jou een redelijke salarisrange zou zijn. Dit heeft echter geen toegevoegde waarde voor een bedrijf. Jouw vorige salaris is namelijk geen basis voor je nieuwe salaris. Je loon hoort afhankelijk te zijn van wat je kan en wat je gaat doen in de nieuwe job. Wanneer een bedrijf enthousiast over je is, zullen ze jou een loon bieden dat past bij wat zij vinden dat jij waard bent op basis van de indruk die je gemaakt hebt.

3. Laat je werkgever met een eerste salarisvoorstel komen

Het is altijd beter voor je onderhandelingspositie om de werkgever het eerste bod te laten doen, zowel tijdens een sollicitatiegesprek als tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek. Maar: een goede hiring manager zal dit waarschijnlijk niet accepteren en jou vervolgens om een salarisrange vragen. Het is dus erg belangrijk om dit voorbereid te hebben, zodat je op zo’n moment niet met je mond vol tanden komt te staan.

Het is niet verstandig om een specifiek bedrag te noemen. Ga in plaats daarvan voor een range, bijvoorbeeld: ik denk zelf aan een salaris tussen de 2.300 en 2.500 euro. Zet daarbij hoog in, zodat de onderkant van de range een salaris is waar je zelf tevreden mee bent.

Hoeveel ben jij waard? Bereken het aan de hand van het Jobat Salariskompas

4. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, een reiskostenvergoeding, opleidingsbudget of een gsm, onderhandel je tegelijkertijd met je salaris. Je secundaire voorwaarden zijn een goed middel om je loonsonderhandeling gemakkelijker te maken.

Onderhandelen op salaris alleen limiteert je. Als de werkgever niet meer kan bieden, moet je over andere dingen gaan onderhandelen. Een goede manier om dit te doen is conditioneel onderhandelen: als … dan. Bijvoorbeeld: als een salarisverhoging geen optie is, dan zou ik graag een opleidingsbudget ontvangen.

5. De allerbeste tip: bereid je goed voor!

Vaak gaan mensen onvoorbereid de onderhandeling in en doen ze maar wat. Dit kan goed gaan, maar je bent dan veel meer afhankelijk van de goodwill van je gesprekspartner. Zorg dus dat je weet waar je het over hebt: wat is een gemiddeld loon voor iemand met jouw ervaring? Of voor iemand met de functie waar je op solliciteert? Het laatste wat je wil, is gevraagd worden naar je salarisindicatie en met je mond vol tanden staan.

Het is ook altijd een goed idee om een salarisonderhandeling te oefenen met bijvoorbeeld een bekende of een recruitment consultant. Zo weet je precies hoe je overkomt én ben je overal op voorbereid.

Lees ook onze e-gids: Onderhandelen over je loon, van A tot Z

(ss/mvg) - Bron: Walters People

6 oktober 2020
Anderen bekeken ook