Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 272

Volgende
Volgend artikel:

Wat is jouw slechtste vraag op je sollicitatiegesprek?

Wat als … je niets meer hoort na je jobinterview?

Niets meer horen na jobinterview
Je hebt gesolliciteerd, bent uitgenodigd, maar na je interview hoor je niks meer. Geen paniek: radiostilte betekent dan niet altijd een afwijzing.

Het is niet ongewoon dat je na een sollicitatie wekenlang niets hoort. Vooreerst moet een recruiter voldoende geschikte kandidaten vinden om die vervolgens aan de aanwervende (hiring) manager voor te leggen. Als deze laatste niet tevreden is over de kandidaten, die de recruiter in eerste instantie heeft voorgesteld, kan het zijn dat hij of zij meer kandidaten wil zien.

“Om op deze timing in te spelen, kan je aan het eind van je jobinterview gerust vragen: ‘Gebaseerd op de kandidaten die u heeft gezien, ziet u mij verder gaan in het aanwervingsproces?’”, suggereert loopbaancoach Marlo Lyons in Harvard Business Review.

Ontdek: De grootste frustraties bij sollicitaties

Verklaringen

Maar er zijn nog verklaringen voor radiostilte. Tijdens de sollicitatieprocedure kan de hiring manager of recruiter op vakantie gaan of ziek worden, of het bedrijf verlaten. En als een vacature eenmaal is gepubliceerd, kunnen functieomschrijving of -vereisten veranderen. Of kan de vacature worden opgeschort als gevolg van de veranderende economische omstandigheden. “Ook dat gebeurt vaak.”

Tenslotte is het ook mogelijk dat de hiring manager en de recruiter volop aan het bespreken zijn hoe ze iemand een concurrerend aanbod kunnen doen. “Mogelijk ben jij dat niet. En als je niet de eerste keuze bent, ben je misschien de tweede en moet je wachten tot de topkandidaat het aanbod afwijst. Want vergeet niet: de reservekandidaat krijgt vaak wel de baan.”

Extra: Wat als je de job waarvoor je solliciteert toch niet wil?

Niet persoonlijk

Vat zowel stilte als afwijzing niet persoonlijk op, raadt Lyons tenslotte aan. “Als je door de screening van de recruiter, het gesprek met de hiring manager en nog een gespreksronde bent gekomen, maar de baan uiteindelijk niet hebt gekregen, betekent dit dat je cv en vaardigheden goed zijn, al was je niet de beste kandidaat”, stelt ze.

Hoewel het altijd goed is om contact op te nemen met de betreffende recruiter, reageren die niet altijd met feedback. “Sommige recruiters bouwen relaties op. Anderen niet, zij zullen zich gewoon richten op een volgende baan die ingevuld moet worden.”

Geen reactie op je sollicitatiebrief: wanneer neem je terug contact op?

(William Visterin)

18 augustus 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook