Jobhoppen
Vorige

1 van 52

Volgende

Waarom je best niet té lang in je huidige job blijft

Niet te lang in huidige job
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?

Het zal je niet verbazen: als je op vijf jaar tijd al even vaak van baan bent veranderd, ziet geen enkele baas je nog graag komen. Jobhoppers worden dikwijls gezien als wispelturig, onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. Anciens zijn dan weer standvastig, loyaal en betrouwbaar. Maar of dat garant staat voor een succesvolle carrière is zeker niet gezegd. Meer nog: té lang blijven plakken op één post doet soms meer kwaad dan goed …

Andere job? We willen wel, maar doen geen moeite

Drie carrièrekillers

  1. Je wordt een deel van het meubilair. Niet letterlijk natuurlijk, maar als je té lang blijft, ziet niemand nog waarom je belangrijk bent en wat je meerwaarde is voor het team of het bedrijf. Je baas gaat er dan gewoon van uit dat je er áltijd zal zijn, zonder zich af te vragen of het tijd is voor een loonsverhoging of een promotie.
  2. De vraag waar veel werkgevers mee zitten als ze iemand ‘wegrukken’ bij de concurrent: kan hij/zij zich wel aanpassen? Als je ergens lang blijft, toon je uithoudings- en doorzettingsvermogen. Da’s natuurlijk alleen maar positief, tenzij je intussen zo gewend bent geraakt aan de gang van zaken dat het moeilijk is om je open te stellen voor een nieuwe bedrijfscultuur.
  3. Je kunt je maar moeilijk onderscheiden van je tegenstanders. Als je te lang op één plek blijft, ontzeg je jezelf dikwijls de kans om je verder te ontplooien. Je groeit wel in je job maar daar stopt het ook. Nieuwe technologieën, systemen, manieren van werken gaan allemaal aan je voorbij.
Lees ook: Hoe trouw blijven werknemers hun werkgever gemiddeld?

De magische vijf

Maar wat is dan té lang blijven? Vijf jaar, tien jaar of mogen het er gerust twintig zijn? Als je hogerop wilt raken, is het aangeraden om niet langer dan vijf jaar in één functie te blijven hangen. Zo blijft het competitiebeestje in je wakker maar leer je wel genoeg bij om een hogere functie aan te kunnen.

Als je geen kans maakt op een promotie en toch een trede hoger op de ladder wil klimmen, wacht je best niet tot die ‘magische’ vijf. Begin al na vier jaar uit te kijken naar een nieuwe uitdaging. De reden? De zoektocht naar een nieuwe job kan behoorlijk tijdrovend zijn en sommige functies zijn zo in trek dat de kans reëel is dat je vaak (net) niet gekozen wordt.

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

(dt/em)

28 januari 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook