Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 958

Volgende
Volgend artikel:

Vlaams opleidingsverlof zit in de lift

4 stappen om jezelf te ontplooien

Persoonlijke ontwikkeling draagt bij tot je persoonlijk geluk. Bijleren wordt in onze huidige gedigitaliseerde samenleving elk jaar belangrijker. Nochtans blijkt uit een recent onderzoek van Agilitas dat slechts 19 procent van de werknemers veel bijleert. 37 procent leert af en toe iets bij en de grootste groep (44 procent) leert weinig tot niets bij.

“Persoonlijke ontwikkeling is cruciaal”, oppert Amber Joosse, learning and development officer bij Agilitas Group. “We zijn ervan overtuigd dat mensen die hun talenten echt benutten en meer bijleren, productiever en gelukkiger zijn. Blijf dus niet bij de pakken zitten als je het gevoel hebt dat je job niet aansluit bij je noden.”

Voel jij dat je weinig of niets bijleert op je werk? Of heb je gewoon zin om nog iets bij te leren? Samen met collega Nena Schonkeren, HR-managementassistant bij Agilitas Group, stelt Amber Joosse een stappenplan voor.

Stap 1: Blijf niet bij de pakken zitten

Negeer je buikgevoel niet, maar ga daadwerkelijk aan de slag!

Stap 2: Ontdek wat je wilt

Weet je nog niet welke richting je uit wilt? Noteer dan de volgende zaken:

  • Wie ben ik? Wat zijn je persoonlijke eigenschappen?
  • Wat wil ik? Wat zijn je drijfveren, wat vind je belangrijk in je job en je werk, wat zijn je waarden en wat wil je zeker niet?
  • Wat kan ik? Breng je opleidingen, bijscholingen, werkervaringen, vrijwilligerswerk en vrijetijdsbestedingen in kaart.

Deze informatie verzamelen, helpt je om duidelijk te maken waarin je je wilt ontwikkelen.

Stap 3: Tijd voor actie

Je hoeft niet meteen op zoek te gaan naar een nieuwe job, maar vraag eerst concreet naar je doorgroei- en opleidingsmogelijkheden binnen je organisatie. “De meeste bedrijven waarderen dat je nog wilt bijleren en meer en meer bedrijven bieden mogelijkheden om je te heroriënteren”, weet Nena Schonkeren.

“Of durf loopbaanbegeleiding te volgen en een nieuwe richting te kiezen die beter aansluit bij jouw persoonlijkheid en ambitie.” Biedt je werkgever geen mogelijkheden om opleidingen te volgen die aansluiten bij jouw ambitie, dan is het misschien een optie om uit te kijken naar een nieuwe job.

Stap 4: Geloof in jezelf

Niet meteen een stap, maar wel een tip om mee te nemen in het hele proces. Geloven in jezelf is het fundament voor succes. Geef niet meteen op als je een negatieve reactie krijgt. En laat excuses los om iets uit te stellen of niet te doen: ‘Ik durf niet, ik heb geen geld, ik heb geen tijd, …’

“Om jezelf te ontwikkelen, moet je soms grenzen verleggen. Het vraagt doorzettingsvermogen”, besluit Amber Joosse. “Maar durf fouten te maken en volg vooral je buikgevoel.”


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

8 augustus 2019
Anderen bekeken ook