Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 766

Volgende

4 redenen om níét op zoek te gaan naar je droomjob

Op zoek gaan naar droomjob
Voor heel wat mensen is de zoektocht naar de ene perfecte job vergelijkbaar met die naar de pot goud aan het einde van de regenboog: vermoeiend, frustrerend en soms wat onrealistisch. Maar waarom zou je zo hard streven naar perfectie en je arbeidsgeluk laten afhangen van die toekomstige droomjob?

Lang verlanglijstje

Spoiler alert: wie pas gelukkig kan zijn als hij of zij de perfecte droomjob heeft, komt meestal bedrogen uit.

Een boeiende jobfunctie die je elke dag weer verrast en uitdaagt, flexibele werktijden en veel vakantiedagen, een hoog loon met leuke extra’s, alleen maar toffe collega’s en een welwillende en sympathieke baas die wel eens een echte vriend zou kunnen worden, de mogelijkheid om snel door te groeien, een carrièreplan op maat van jouw unieke persoonlijkheid, weinig prestatiedruk en veel schouderklopjes…

En dat uiteraard op een ultrahippe en coole locatie met gratis parking voor je blinkende bedrijfswagen… Voor de perfectionisten onder ons kan het verlanglijstje niet lang genoeg zijn.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Groen gras aan de overkant

De realiteit op de werkvloer matcht helaas niet altijd 100% met onze verwachtingen en dat kan voor onvrede en frustratie zorgen. Voor wie ambitieus is en geen toekomst meer ziet in zijn of haar huidige job is veranderen van werk een valabele optie. Maar moeten we per se streven naar perfectie of is iets minder perfect ook goed genoeg? Leven we om te werken of werken we om te leven? En bestaat de perfecte job wel?

Dit zijn 4 redenen waarom we niet op zoek moeten gaan naar de perfecte job.

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

4 perfecte redenen

1. Het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis

Wat voor een reisbestemming geldt, geldt ook voor je professionele carrière. Met een pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar zijn we dus nog wel even aan de slag. Doorheen de jaren doe je dus heel wat ervaring op en verfijn je je vaardigheden. Wie weet heb je ondertussen wel een carrièreswitch gemaakt of ben je dat binnenkort van plan?

Wie verbeten de perfecte job najaagt, vergeet de weg ernaartoe en komt in de meeste gevallen van een kale reis terug. Probeer te aanvaarden dat het perfect normaal is dat een jobfunctie ook een paar minder leuke of boeiende kanten heeft, het zal je reis alleen maar aangenamer en ontspannender maken.

Extra: Hoe ontdekken welke carrière het best bij je past?

2. Voortdurende prestatiedruk? No thanks.

De lat hoog leggen voor jezelf is best ok, maar niet iedereen is een professioneel hoogspringer. Wees eerlijk met jezelf en erken je minder sterke kanten. Geforceerd streven naar die ene perfecte droomjob is dus tijdverlies en kan je verlammen en frustreren. Leg jezelf geen extra druk op en leg de lat dus niet te hoog waardoor je er onmogelijk nog kunt overspringen.

3. Tijden veranderen

Wat nu de perfecte job lijkt, is dat binnen 10 jaar misschien niet meer. Tijden veranderen en ook je interesses en vaardigheden kunnen veranderen. Hou dus niet vast aan een gedateerd droombeeld maar laat het evolueren… en geniet van je reis onderweg.

4. Je job is een experiment

Een job uitoefenen is de beste manier om jezelf beter te leren kennen. Bekijk je job als een experiment waarbij je jezelf ontwikkelt en sta toe dat je onderweg fouten maakt. Blijf nieuwsgierig en voel je niet verplicht om telkens weer excellent te presteren.

Sta jezelf toe dat je fouten maakt en probeer er zo veel mogelijk van te leren, het zal je alleen maar beter maken. Volg je hart en verstand wanneer je andere interesses krijgt. Ga op zoek naar een droomleven met een job die jou daarin ondersteunt. Laat je verrassen door de toekomst en… geniet van het experiment.

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
Mijn Jobat banner

(fd)

26 oktober 2022
Anderen bekeken ook