Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Hoe zal werken er in de toekomst uitzien?

Werken in de toekomst
Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen… althans, dat dachten we bij het begin van de pandemie. Maar klopt dat wel? Hebben we de verandering niet wat overschat of net ónderschat? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?

Een steriel kantooreiland of een stipte 9-to-5-job inclusief prikklok is zo 2019… Wie de blik op de post-corona toekomst werpt, ziet een nieuwe, digitale manier van werken in een futureproof werkomgeving. Het nieuwe normaal is een blijver. En dat heeft gevolgen voor de huidige arbeidsmarkt en onze dagelijkse werkroutine. Een overzicht.

1. We werken hybride en/of asynchroon

Vijf dagen per week op dezelfde werkuren en op dezelfde locatie werken komt steeds minder voor. Heel wat bedrijven en werknemers hebben het verplichte telewerk tijdens de coronacrisis duidelijk positief ervaren.

Zowel hybride werken (deels van thuis uit, deels vanop kantoor) als asynchroon werken (werken buiten de werkuren, wanneer jij dat wil) geven de werknemer heel wat vrijheid en autonomie, en ze zijn niet snel geneigd om dat privilege terug af te geven. Zeker niet als de productiviteit in de meeste gevallen minstens even hoog blijkt te zijn als voorheen.

Asynchroon werken: de nieuwe trend?

2. We willen een betere werk-privébalans

Het leven is meer dan werken alleen en dat hebben we tijdens de coronacrisis massaal ervaren. De (her)ontdekking van wat er écht toe doet heeft velen onder ons doen stilstaan bij de job en de bijbehorende werkomstandigheden.

We streven meer dan ooit naar een gezonde werk-privébalans waar ruimte is voor een deugddoende adempauze of quality time met het gezin. Wie een nieuwe job zoekt, zoekt dus vooral een werkgever die hier rekening mee houdt.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

3. Op kantoor doen we zoveel meer dan werken

Het kantoor van de toekomst is zoveel meer dan een drukke werkplek. Het is vooral een ontmoetingsplek waar je met collega’s en klanten kunt brainstormen of overleggen. Wie zich voor een taak moet concentreren kan zich terugtrekken in een stille ruimte waar hij of zij in alle rust en privacy de klus kan klaren.

Ook wordt het koffieapparaat steeds vaker vervangen door een koffiebar met - lucky you - een goede barista. In sommige gevallen is er zelfs een sportzaal aanwezig in het kantoorgebouw waar je alle stress en werkdruk uit je lichaam kunt sporten. Het kantoor wordt dus steeds meer een community waar collega’s verbroederen en socializen.

Extra: Hebben we nog een kantoor nodig?

4. De intrede van nieuwe banen

De versnelde automatisering en digitalisering zorgt voor heel wat verschuivingen op de arbeidsmarkt. Waar sommige jobfuncties (bv. kassierster, administratief bediende, …) steeds minder relevant worden of zelfs verdwijnen, zijn er andere die dan net weer sterk toenemen (bv. digitale marketeer, laborant, …).

5. Steeds meer freelancers

In deze uitzonderlijke tijden is flexibiliteit de sleutel tot succes. Dit verklaart de toegenomen vraag van werkgevers naar freelancers met kennis van zaken. Met hun expertise zijn ze perfect in te huren voor een tijdelijke, specifieke opdracht. Ze springen in wanneer het nodig is en werken over het algemeen met korte contracten. Ideaal voor hij of zij die gehecht is aan vrijheid en een uiteenlopende, diverse klantenportefeuille.

Interesse in een freelance job? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(fd)

30 mei 2022
Anderen bekeken ook