Werkplek
Vorige

1 van 502

Volgende

Hebben we nog een kantoor nodig?

Hebben we kantoor nog nodig
Nu we steeds vaker vanuit onze eigen home office telewerken of hybride werken, zijn we steeds minder vaak fysiek aanwezig op kantoor. Hebben we eigenlijk nog wel een externe kantoorruimte nodig?

Flexibele werkplek

Een doorsnee kantoor ziet er al lang niet meer uit zoals in de eighties reeks “De Collega’s”. En ook met de intrede van thuiswerken en hybride werken, krijgt het uitzicht en de functie van een kantoorruimte een nieuwe update. Waar het kantoor vóór de coronacrisis een plek was waar je samen met je collega’s elke dag op een vast tijdstip aankwam om vervolgens een vaste tijdsduur te werken, is het nu een flexibele werkplek waar je à la carte aanwezig bent.

Daarom werkt hybride werken: 5 redenen

Satellietkantoor

Dit heeft als gevolg dat je in de meeste gevallen niet vaak met alle collega’s samen aanwezig zult zijn in het bedrijf en dat er in principe dus minder kantoorruimte nodig zal zijn. Toch hoeft dit niet het einde te betekenen voor het kantoor op zich. Een bedrijf zal altijd een centraal hoofdkantoor nodig hebben, al dan niet aangevuld met lokale satellietkantoren, hubs, offices of co-working spaces voor het personeel.

Lees ook: Kantoor gaat van werkplek naar ontmoetingsplek

Post-corona inrichting

De inrichting van de bestaande kantoorruimte zal in de meeste gevallen ook grondig veranderen. Het typische kantooreiland met de obligate koffiehoek lijkt stilaan een herinnering uit een ver verleden.

Steeds vaker worden kantoorruimtes ingericht zodat werknemers zelfstandig kunnen werken: van rustige vergaderkamers en stille ruimtes om ongestoord geconcentreerd te kunnen werken tot loungehoekjes waar collega’s kunnen brainstormen of een informele meet & greet kunnen inplannen.

IN BEELD: Zo ziet het post-Covid-19 kantoor eruit

Conclusie

Hebben we eigenlijk nog een kantoor nodig? Jazeker, al zal de kantoorruimte in heel wat gevallen kleiner zijn en een andere functie of invulling krijgen dan voorheen. Bovendien presteren sommige werknemers gewoon beter op verplaatsing dan thuis. Het kantoor op zich is dus nog zeker niet afgeschreven.

Extra: Wat wordt het nieuwe normaal op het vlak van kantoorwerk?

(fd)

17 september 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook