Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Wat wordt het nieuwe normaal op het vlak van kantoorwerk?

Kantoor van de toekomst
Dat een pandemie onze manier van werken grondig verandert, staat buiten kijf. Maar wat houden we daar nu van over? Blijft thuiswerk ingeburgerd? En hoe ziet onze werkplek er precies uit als we terug naar kantoor gaan? Koen Viaene, Managing Director Belgium bij Alight Solutions en Koen van Beneden, Managing Director bij HP Belux, geven tekst en uitleg.

In 2020 en 2021 werden we massaal gedwongen om op een andere manier naar onze werkplek te kijken. Hoe die er morgen uit zal moeten zien? Daar is nog het een en ander over te zeggen. Volgens Koen van Beneden, Managing Director bij HP Belux, is de hybride werkplek de toekomst.

“We zullen niet langer iedere dag 8 uur aan ons bureau op kantoor doorbrengen. Bedrijven zijn zichzelf en hun werkplekken aan het heruitvinden. De noden van de medewerkers staan sowieso centraal. Het kantoor zal daarom in het zogenoemde nieuwe normaal hoogstwaarschijnlijk de rol van ontmoetingsplek vervullen."

"Verwacht je ook aan een andere organisatie: minder bureaus, meer vergaderruimtes, 'neighbourhoods’ per team en ruimtes voor specifieke doeleinden. Ik ben ervan overtuigd dat werknemers bewust zullen kiezen waar en wanneer ze welke soort taak uitvoeren. Het kantoor van de toekomst zal dus multifunctioneel zijn: met modulaire ruimtes naargelang de behoefte van het moment.”

Méér betrokkenheid

“Werkgevers die eenzijdig beslissen over hoe, waar en wanneer iemand werkt? Dat behoort sinds de coronacrisis tot het verleden”, zegt ook Koen Viaene, Managing Director bij Alight Solutions.

“Werknemers over de hele wereld hebben niet langer de behoefte of de motivatie om fulltime op kantoor te werken nu ze de voordelen van telewerken kennen. De pandemie veroorzaakte een verschuiving waarbij de verwachting gecreëerd is dat werkgevers thuiswerken ‘moeten’ faciliteren. Heel wat medewerkers willen niet volledig terug."

"Uit ons recente wereldwijde onderzoek blijkt dat nagenoeg twee derde (65 %) van de werknemers de flexibiliteit wil om zowel thuis als op kantoor te werken. Wat veel CEO’s vreesden, blijkt helemaal niet zo te zijn: het bieden van flexibiliteit leidt niet tot minder betrokkenheid. Integendeel, het zorgt net voor meer betrokkenheid doordat er een sfeer van vertrouwen heerst.”

Daarom werkt hybride werken: 5 redenen

Flexibiliteit is troef

De pandemie heeft er ook toe geleid dat werkgevers zich afvragen of die grote, dure kantoorpanden eigenlijk nog wel nodig zijn. “Wellicht is er in de toekomst meer behoefte aan flexibele werk- en ontmoetingsruimtes. Werkgevers die deze flexibiliteit niet bieden, mogen niet vergeten dat concurrerende bedrijven dat wél kunnen en zullen doen. En wie dat te laat beseft, gaat belangrijke krachten kwijtraken. Het is misschien even wennen, maar werkgeverschap als een one way street – dat is echt verleden tijd”, zegt Koen Viaene.

Extra: Asynchroon werken, de nieuwe trend?

Thuiskantoor voor focustaken

Volgens Koen van Beneden maakt het thuiskantoor deel uit van de zogenoemde hybride werkomgeving. “We verwachten dat de meeste kenniswerkers in de toekomst 2 tot 3 dagen per week van thuis uit zullen werken. Dat blijkt uit onderzoek. We merken dat organisaties een meer structurele aanpak hanteren als het aankomt op het thuiskantoor. Er wordt nagedacht over wat er effectief nodig is om ook thuis productief te werken. Dat is een goede zaak. Thuis zullen werknemers zich immers vaker toeleggen op focustaken.”

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

Efficiënt werken on the road

Het laatste aspect van de hybride werkplek, is werken on the road. “Wie onderweg werkt, heeft een vlotte en veilige verbinding nodig, met toegang tot alle documenten en apps. Daarom is het van belang dat werkgevers in kaart brengen welke taken hun werknemers echt uitvoeren en hoe ze die werknemers een naadloze ervaring kunnen bieden, onafhankelijk van de locatie waar de werknemer zich bevindt”, verduidelijkt Koen van Beneden.

“Werk wordt dus steeds onafhankelijker van de plaats, daarom is het essentieel dat we de focus verschuiven van de werkplek naar de werknemers. Het is niet langer ‘one size fits all’ en we zijn niet klaar wanneer elke werknemer een laptop heeft gekregen en er een VPN-verbinding gemaakt kan worden. De evolutie naar hybride werkomgevingen waarin organisaties hun werknemers overal een fantastische ervaring bezorgen, ligt binnen handbereik.”

Hybride werken: van droom tot realiteit, 7 tips

(em)

11 augustus 2021
Anderen bekeken ook