Thuiswerken
Vorige

1 van 296

Volgende
Volgend artikel:

Begin jij ook om 8 uur ‘s ochtends?

Wie telewerk zegt, zegt ook well-being

well-being bij thuiswerken
Telewerken gaat een nieuwe fase in. Wat eerst ad hoc liep, wordt nu structureel ingebed. Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel wil invoeren, moet ook aan het welzijn en de motivatie van medewerkers denken”, benadrukt Mirabel Hoys, directeur HR-consulting bij Attentia.

Uit cijfers van Attentia blijkt dat vóór de coronacrisis het aantal geregistreerde telewerkprestaties bij bedienden en kaderleden op 3 tot 5 procent van alle gepresteerde uren lag. Toch was telewerk in bedrijven niet altijd structureel geregeld en werd het dus niet overal correct geregistreerd.

COVID-19 heeft telewerk voor veel bedrijven in een stroomversnelling gebracht. “De recente ervaringen en de vrees voor een nieuwe quarantaine stimuleren bedrijven om in te zetten op een meer doordacht en gedragen thuis- of telewerkbeleid”, stelt Mirabel Hoys van Attentia vast. Toch mogen we, zo benadrukt zij, niet blind zijn voor de menselijke uitdagingen die telewerk met zich meebrengt. Ze soms enkele aandachtspunten op.

1. Stress

De plotse overschakeling naar thuiswerk heeft bij veel medewerkers een extra psychosociale belasting veroorzaakt. Een gebrek aan steun van collega’s, het vervagen van rollen en verantwoordelijkheden, een tekort aan feedback en erkenning … “Sommige medewerkers hebben zelfs de neiging om thuis langer te werken, omdat ze willen tonen dat ze effectief een meerwaarde hebben geleverd. Dit alles veroorzaakt onnodig veel extra stress.”

Lees ook: Belgen werken thuis één uur langer

2. Leiderschap

Bovendien brengt remote leadership, het aansturen van medewerkers op afstand en dus op basis van vertrouwen en output, extra uitdagingen met zich mee voor leidinggevenden. “Ook de connectie met de collega's en het bedrijf is moeilijker vanop afstand.”

Lees ook: 5 must haves van de virtuele leidinggevende

3. Fysieke factoren

Ook lichamelijke factoren spelen een rol. Denk maar aan een werkplek thuis die ergonomisch niet voldoet en op termijn tot ernstige problemen zoals rugklachten kan leiden. “Thuis ontbreekt vaak ook de beweging die medewerkers meer hebben wanneer ze naar kantoor komen. Stilzitten kan eveneens grote gevolgen hebben voor de gezondheid”, stelt zij.

“Wie thuiswerk structureel wil invoeren, moet daarom niet alleen aan de wettelijke verplichtingen denken, maar ook aan andere factoren die een invloed hebben op het welzijn en de motivatie van medewerkers.”

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (pdf)

Hoe ervaar jij telewerk? Doe mee aan dit marktonderzoek

Telewerken is eigenlijk al niet meer weg te denken. We gaan er volop in mee, maar toch is het cruciaal om eens stil te staan bij onze huidige en toekomstige manier van werken. Maakt telewerken ons productiever? Voelen we ons hierdoor gelukkiger? Zijn we nog voldoende geconnecteerd met ons bedrijf? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, lanceerden Synergics en Attentia een marktonderzoek over telewerken. Heb je zin om ook jouw waardevolle input te geven? Het duurt maar zeven minuten. Respondenten ontvangen als eerste inzicht in de resultaten.

Beantwoord snel de vragenlijst op www.attentia.be/onderzoektelewerk


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

3 november 2020
Anderen bekeken ook