10 oorlogstactieken om die job te veroveren
Doe niet zoals iedereen. Wil je echt je droomjob te pakken krijgen, dan moet je het creatief aanpakken. Deze 10 strategieën helpen je om potentiële werkgevers positief te verrassen.
ITJobBoard.nl vroeg 142 Nederlandse IT-professionals hoe ver zij zouden gaan voor een baan: stalken, omkoping, bedreigingen en zelfs chantage zijn geoorloofd als de nood hoog is. Hoewel 55 procent van de ondervraagde IT professionals aangeeft dat zij het gebruik van ‘afwijkende’ tactieken om de kans op een baan te vergroten eigenlijk moreel verwerpelijk vinden, blijkt in tijden van schaarste alles geoorloofd. De resultaten? Verontrustend!
Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek geeft 70 procent van de ondervraagden aan zijn of haar vrienden niet in te lichten over een jobaanbieding om op die manier minder concurrentie te hebben. Meer verontrustend is de 24 procent van de ondervraagden die bij geen uitnodiging aangeeft persoonlijk naar het bedrijf toe te gaan om pas te vertrekken als ze met de verantwoordelijke gesproken hebben.
Daarnaast zegt 9 procent van de ondervraagden in staat te zijn het bedrijf voortdurend telefonisch te stalken om op die manier uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. En ook het leugentje om eigen bestwil is niet vreemd: 9 procent stuurt gerust een foto mee van een model voor een goede eerste indruk.
Om ervoor te zorgen dat ze uiteindelijk de baan ook echt krijgen, komen de IT-professionals met zorgwekkende tactieken. 37 procent geeft aan de rekruteerder te zullen stalken via social netwerksites om op die manier op de radar te komen. 27 Procent zegt zelfs bereid te zijn de rekruteerder om te kopen en 11 procent probeert geheimen te achterhalen om als chantagemiddel in te zetten.
Ook niet geheel onschuldig is de 30 procent die aangeeft desnoods bij de ingang te wachten om de andere kandidaten te vertellen dat de sollicitatiegesprekken niet doorgaan. 10 Procent zou zelfs laxeermiddel in de koffie van de andere kandidaat doen om zo voordeel te halen.
Voor een loonsverhoging of promotie ten koste van collega’s trekt de IT professional alles uit de kast, niets lijkt hem dan nog vreemd. Tweederde van de ondervraagden overspoelt haar of zijn baas met complimentjes om zo in een goed daglicht te komen. Een kwart geeft daarnaast aan een probleem te veroorzaken zodat ze het zelf kunnen oplossen om hiermee een goede beurt te maken. 13 procent heeft er zelfs geen problemen mee om een idee van collega’s te stelen en te doen alsof deze van henzelf is.
(ks)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Doe niet zoals iedereen. Wil je echt je droomjob te pakken krijgen, dan moet je het creatief aanpakken. Deze 10 strategieën helpen je om potentiële werkgevers positief te verrassen.
De lift op het werk is de plek bij uitstek om onnozel te doen. Pas wel op voor een ‘djoef op uw muile’ als antwoord van gestresseerde collega’s.
Op zes jaar tijd velden de arbeidsrechtbanken 203 vonnissen over ongewenst gedrag op het werk. Niet meer dan 12 van die vonnissen aanvaardden het bestaan van pesterijen.
Luister je tijdens het werk naar de stevige beats van Netsky? Werk je al je deadlines weg op de drums van Rammstein? Of hou je het liever helemaal stil?
Je collega’s heb je meestal niet voor het uitkiezen. Op de werkvloer durven de gemoederen soms hoog oplopen. Hoe reageer je best in een conflictsituatie met een collega?
Bestaan er regels bij het geven en ontvangen van presentjes? We staken ons licht op bij etiquettespecialist Kevin Strubbe.
Door zelf een huis te verbouwen, raakte hij geïnteresseerd in alternatieve bouwmethodes en materialen en richtte hij vijf jaar geleden HUUS op, een concept store voor leem- en kalkpleister, kalei en natuurverf.
Praten met papier ertussen, dat is volgens schrijftrainer Mark Van Bogaert wat schrijven eigenlijk is. In zijn boek 'Verleiden met Woorden' verklapt hij hoe je dat zowel mooi als efficiënt doet. Handig, ook op het werk.
Als je na je studies niet onmiddellijk een job vindt, ontvang je nog niet direct een werkloosheidsuitkering. Voor het zover is, moet je een wachttijd doorlopen. De wachtuitkeringen en de wachttijd heten voortaan "inschakelingsuitkeringen" en "beroepsinschakelingstijd".
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?