Vorige

1 van 338

Volgende
Volgend artikel:

Gaan bedrijven aanwerven in 2021?

Hoe ver gaan IT'ers voor een job?

11 september 2018
Stalken, omkoping en chantage zijn volgens IT'ers geoorloofd bij hun banenjacht.
vechten op bureau

ITJobBoard.nl vroeg 142 Nederlandse IT-professionals hoe ver zij zouden gaan voor een baan: stalken, omkoping, bedreigingen en zelfs chantage zijn geoorloofd als de nood hoog is. Hoewel 55 procent van de ondervraagde IT professionals aangeeft dat zij het gebruik van ‘afwijkende’ tactieken om de kans op een baan te vergroten eigenlijk moreel verwerpelijk vinden, blijkt in tijden van schaarste alles geoorloofd. De resultaten? Verontrustend!

Stalking

Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek geeft 70 procent van de ondervraagden aan zijn of haar vrienden niet in te lichten over een jobaanbieding om op die manier minder concurrentie te hebben. Meer verontrustend is de 24 procent van de ondervraagden die bij geen uitnodiging aangeeft persoonlijk naar het bedrijf toe te gaan om pas te vertrekken als ze met de verantwoordelijke gesproken hebben.

Daarnaast zegt 9 procent van de ondervraagden in staat te zijn het bedrijf voortdurend telefonisch te stalken om op die manier uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. En ook het leugentje om eigen bestwil is niet vreemd: 9 procent stuurt gerust een foto mee van een model voor een goede eerste indruk.

Omkoping en chantage

Om ervoor te zorgen dat ze uiteindelijk de baan ook echt krijgen, komen de IT-professionals met zorgwekkende tactieken. 37 procent geeft aan de rekruteerder te zullen stalken via social netwerksites om op die manier op de radar te komen. 27 Procent zegt zelfs bereid te zijn de rekruteerder om te kopen en 11 procent probeert geheimen te achterhalen om als chantagemiddel in te zetten.

Ook niet geheel onschuldig is de 30 procent die aangeeft desnoods bij de ingang te wachten om de andere kandidaten te vertellen dat de sollicitatiegesprekken niet doorgaan. 10 Procent zou zelfs laxeermiddel in de koffie van de andere kandidaat doen om zo voordeel te halen.

Voor een loonsverhoging of promotie ten koste van collega’s trekt de IT professional alles uit de kast, niets lijkt hem dan nog vreemd. Tweederde van de ondervraagden overspoelt haar of zijn baas met complimentjes om zo in een goed daglicht te komen. Een kwart geeft daarnaast aan een probleem te veroorzaken zodat ze het zelf kunnen oplossen om hiermee een goede beurt te maken. 13 procent heeft er zelfs geen problemen mee om een idee van collega’s te stelen en te doen alsof deze van henzelf is.

(ks)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 18287 andere jobs