Computer en internet
Vorige

1 van 67

Volgende

Hoe je laptop beschermen op reis?

Wie zijn laptop meeneemt op reis, loopt een verhoogd risico om het slachtoffer te worden van dieven, hackers en andere schenders van je privacy. Extra voorzichtigheid is dus vereist.
#

8 tips voor een veilige reis:

 1. Doe het discreet
  Trek niet alle aandacht op je laptop door hem in een opvallende of duidelijk herkenbare computertas met logo te dragen. Kies eerder een neutrale rugzak.
 2. Gebruik een anti-diefstalkabel
  Verlies je computer geen minuut uit het oog, zeker niet bij het op- of afstappen van de trein, of bij een gelijkaardige situatie. Eenmaal je plaats gevonden, kan je je laptop met een speciaal kabeltje (kostprijs: ongeveer 40 euro) aan een vast object bevestigen, zoals een armleuning bijvoorbeeld. Zo kan je toch nog rustig een dutje doen.
 3. Plaats een veiligheidsfilter
  In een volle transitzone aan een vertrouwelijk rapport werken, is niet echt verstandig. Tenzij je een veiligheidsfilter op je scherm plaats. Dat is een soort plastic folie (kostprijs: ongeveer 50 euro) die belet dat je buurman ongehinderd kan meelezen.
 4. USB-stick to the rescue
  Bewaar je gegevens niet op je laptop zelf, plaats deze beter op een memory-stick die je ergens veilig opbergt. Let natuurlijk wel dat deze niet gestolen wordt …
 5. Maak een kopie
  Kopieer thuis voor je vertrekt alles op een externe harde schuif. Zo blijft alles mooi bewaard, ondanks wat er gebeurt: documenten, toepassingen, paswoorden, enzovoort.
 6. Beveilig de toegang tot draadloze netwerken
  Zo’n 99% van de hotspots die je tegenkomt, is niet beveiligd. Bovendien kijken hackers mee wanneer zij de kans krijgen. Creëer daarom een virtual private network voor een veilige internetverbinding.
 7. Update je antivirusbescherming
  Als je antivirussoftware niet up-to-date is, dan bestaat de kans dat je computer onvoldoende beveiligd is tegen de nieuwste bedreigingen.
 8. Herstellen en updaten van programma's en toepassingen
  Cybercriminelen kunnen kwaadaardige code in computers plaatsen wanneer er kwetsbaarheden zijn in softwareproducten. Zorg er daarom voor dat op de dag van je vertrek het besturingssysteem en alle toepassingen geüpdatet zijn.

(nm) - Bron: Managersonline.nl

1 juli 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook