Een leerkracht doet veel meer dan je denkt
Veel vakantie én weinig werk, wie wil dat niet? Maar er komt heus meer bij kijken bij het beroep van leerkracht dan je denkt. Zoals?
Nicolas Wijnants en Brigitte Carron, allebei afkomstig uit Keerbergen in Vlaams-Brabant, zijn veertigers. Ze zetten de afgelopen jaren met succes de stap van de privésector naar het onderwijs. Het zijn zogenoemde zij-instromers. Ze staan dagelijks voor een klas tieners.
Nicolas is master in de biomedische wetenschappen en werkte meer dan twee decennia in de farmaceutische industrie. Hij hopte van de ene overname in de andere en overwon tussendoor tal van reorganisaties.
Vergaderingen, rapporten, product- en performance management kenmerkten zijn werkdag. Tot de laatste reorganisatie zijn job neersabelde. Resultaat: Nicolas nam een sabbatical.
Brigitte is Vertaler-Tolk. Ze werkte als reisgids en in de uitzendsector. In 2003 vestigde ze zich als zelfstandig vertaler en trainer voor onder andere internationale organisaties. Maar het keurslijf van het bedrijfsleven paste haar niet. Als zelfstandige kwam de financiële crisis in 2008 hard binnen. De schommelende inkomsten waren een onaangename realiteit.
Nicolas en Brigitte kozen na een reflectieperiode voor het onderwijs. Ze namen eerst een zware horde: de lerarenopleiding. Nicolas tijdens zijn sabbatical, Brigitte ’s avonds na het werk. Ze gooiden hun aanvankelijke koudwatervrees overboord. Nicolas: “Het helpt als je zelf kinderen hebt en een actief betrokken papa bent.” Brigitte vult aan: “Ik beschik nu over meer levenswijsheid dan als prille twintiger. Toen durfde ik nog niet springen.”
Nicolas geeft een tip voor Minister van Onderwijs Crevits: “Werk de drempelvrees weg om naar het onderwijs te stappen. Er leven nog te veel misvattingen over dit beroep.”
De psychosociale belasting is hoog voor startende leerkrachten. Je bereidt de lessen minutieus voor en kampt met tonnen administratie. In tegenstelling tot in een bedrijf, is er nauwelijks een organisatiestructuur om op terug te vallen. “Als leerkracht ben je tegelijk CEO, productmanager, verkoper en sociaal assistent in je klas”, aldus Nicolas. “Psychologisch moet je sterk in je schoenen staan. Classmanagement vind ik zelfs belangrijker dan inhoudelijke kennisoverdracht.”
Eén ding is alvast zeker: vergelijken met je eigen studietijd in het middelbaar is uit den boze, merkt Brigitte Carron op. “Vandaag heb je het M-decreet, de invoering van de iPad en keuzevakken in een andere taal. Je moet aanvaarden dat je niet elk kind even goed kan helpen.” Ondanks dit alles zijn Nicolas en Brigitte naar eigen zeggen tevreden met hun job en ervaren ze hun beroep als bijzonder zinvol. “Terugkeren naar het bedrijfsleven? Uitgesloten!”
Fout.
In de derde graad van het secundair onderwijs geef je voltijds 21 uren per week les. De intensiteit is maximaal vanaf minuut één. Het publiek is mondig en soms rebels. Daar komen taken bij zoals lesvoorbereidingen en klassenraden. “Drie maanden vakantie bieden de noodzakelijke rust om de batterijen op te laden”, aldus ervaringsdeskundige Nicolas Wijnants. “De klasintensiteit ligt hoger dan op kantoor in de harde farmaceutische sector.”
Juist.
Leerkracht is een zinvolle job waarin je meewerkt aan de toekomst van kinderen en een concrete bijdrage levert voor de volgende generatie. “Het secundair onderwijs bepaalt de rest van het leven van je leerlingen”, poneert Nicolas.
Fout.
Leerkrachten oefenen in de eerste jaren van hun loopbaan meestal interim opdrachten uit, regelmatig ver van huis. Blijf dus rekening houden met de mobiliteitsproblematiek in Vlaanderen en Brussel, zeker tot je een vaste werkplek gevonden hebt.
Fout.
Succes als leerkracht staat los van leeftijd of ervaring. “Wat telt is goesting om te slagen en veerkracht om vol te houden. Het onderwijs heeft zowel nood aan frisse schoolverlaters als aan mensen die het bedrijfsleven kennen”, is de visie van Brigitte Carron.
Juist.
Carrièrejagers zullen hun gading niet vinden binnen de schoolmuren. Je doet deze job wars van status. Naar een bonus, salariswagen, maaltijdcheques en andere extralegale voordelen is het vruchteloos zoeken.
Een vaste benoeming hoeft niet voor Nicolas en Brigitte. “Als je reorganisaties hebt meegemaakt in de private sector, lig je er niet wakker van.” In vergelijking met het bedrijfsleven biedt het onderwijs voldoende werkzekerheid, los van de vaste benoeming. De ratrace is voorbij, maar reken uitsluitend op baremieke loonsverhogingen.
(GV)
Veel vakantie én weinig werk, wie wil dat niet? Maar er komt heus meer bij kijken bij het beroep van leerkracht dan je denkt. Zoals?
GO! pleit voor een meer uitdagende loopbaan, verschillende loopbaanopties en een aantrekkelijke werkomgeving voor instromende leerkrachten.
Villa Clementina is een kinderdagverblijf voor jonge kinderen met én zonder beperking.
Leerlingen zijn mondiger geworden dan vroeger. Tot grote frustratie van de leerkrachten, die met momenten niet meer weten hoe ze moeten reageren ...
Leraars hebben te veel verlof. Die opmerking krijgt turnjuf Mieke Van Langendonck vaak te horen. Met de start van het nieuwe schooljaar in zicht zetten wij de voor- en nadelen van een job als leerkracht op een rij.
Als je niet makkelijk aan werk geraakt, ligt dat probleem niet altijd bij jezelf. Misschien ligt het aan het onderwijs dat je voorgeschoteld kreeg.
Een carrière in de privésector inruilen voor een loopbaan in het onderwijs. Je ziet het steeds vaker. Wat is de drijfveer van mensen die deze stap zetten?
Als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van het UZ Brussel komt Vanessa (50) dagelijks in contact met Covid-19-patiënten.
Met mobiele opleidingen schoonmaak wil VDAB een antwoord bieden op het grote tekort aan poetshulp dat in de provincie Antwerpen heerst.