Hoe het er intern bij Al-Qaida aan toegaat

21 juni 2011
Bij elk bedrijf is het wel wat. Ook het leven aan de top van de terreurorganisatie Al-Qaida is geen rozengeur en maneschijn, het heeft zelfs opvallend veel weg van een aflevering van The Office.
Osama Bin Laden

Zelfs als je doel een wereldwijde jihad is, kan een organisatie interne problemen hebben. Uit de informatie die is meegenomen uit Osama Bin Ladens allerlaatste schuilplaats, blijkt dat belangrijke Al-Qaida-leden met elkaar in onmin leven. De e-mails die onder meer door de CIA werden onderzocht, laten zien dat het leven aan de top van de terreurorganisatie opvallend veel weg heeft van een aflevering van The Office. Het ambitieuze personeel probeert voortdurend in de smaak te vallen bij de baas of achterbaks hogerop te klimmen.

Kleine of grote aanvallen

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de afgelopen weken vijf computers, tien harde schijven, 110 usb-sticks en een handgeschreven dagboek doorworsteld. Allemaal uit Bin Ladens allerlaatste schuilplaats in het Pakistaanse Abbottabad.

E-mails van Al-Qaida van na 9/11 onthullen een verhit debat over het wel of niet aanvallen van belangrijke doelen. Sommigen wilden vanwege de opgevoerde beveiliging alleen nog maar ‘kleine’ aanslagen plegen. Bin Laden bleef volgens Amerikaanse officials voorstander van grote aanvallen, maar hij was wel te spreken over de wijze waarop de Jemenitische Al-Qaida op het Arabische schiereiland te werk gaat. Hun kleine operaties houden volgens Bin Laden “het beeld in stand van onze organisatie als een levensvatbare terreurgroep die in staat is de VS te treffen”.

1 geit per week, geen verwarming

Verder is er nu een duidelijker beeld van Bin Ladens dagelijks leven in Abbottabad. Zijn kamer had als enige van het complex airco. Er was nergens verwarming, ondanks de winterse vrieskou. Dat zou verklaren waarom de meest gezochte man ter wereld in een van de gevonden filmpjes een warm deken om zijn schouders heeft geslagen.

Bin Laden en zijn getrouwen leidden een spartaans bestaan. Veel eten was er niet. Ze moesten het stellen met één geit per week, melk van een paar koeien die op het erf liepen, eieren van wat kippen en groenten uit een klein keukentuintje.

(mr) - Bron: The Independent en www.depers.nl

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook