Wat doet een mobiliteitsconsulent?
Er is al heel wat geschreven over het Gentse circulatieplan, maar hoe ziet de job van een mobiliteitsexpert er eigenlijk uit?
Twee jaar geleden besloot Brusselaar Benoît Kelecom om z’n loopbaan binnen Engie een nieuwe wending te geven. Hij solliciteerde voor de functie van Energy Consultant. “Ik had zin in een nieuwe uitdaging, maar wilde ook m’n steentje bijdragen aan het creëren van een energiezuinige wereld. Want is het niet hoog tijd dat energiebesparing een prioriteit van ons allen wordt?”
Wat doet Benoît als Energy Consultant zoal in de praktijk? “Een cruciaal onderdeel van m’n job is het analyseren van het energiegebruik van gebouwen. Bij die analyse focus ik op de toestand van de schil van het gebouw, de performantie van de technische installatie, de expertise van het personeel dat de installatie beheert en, last but not least, op het gedrag van de gebruikers. Het is pas wanneer ik al die facetten in kaart heb gebracht, dat ik een energiebezuinigingsplan kan beginnen opstellen.” Benoît geeft aan dat de gebouwen die hij onder de loep neemt meestal kantoorgebouwen, ziekenhuizen of vestigingen van openbaar nut zijn.
Volgens Benoît waarderen de klanten vooral dat hij als Energy Consultant met een objectieve blik naar hun energieprestaties kijkt. “Als wij vaststellen dat het onderhoud van installaties beter kan, zullen wij niet nalaten dat te zeggen. Wanneer we vinden dat een technische installatie aan vernieuwing toe is, stellen wij dat zonder meer. Ook al halen wij daar zelf niet meteen voordeel uit. Het is net die onafhankelijkheid die onze klanten als een troef ervaren.”
Benoît onderstreept dat energiebesparing vaak een kwestie van gedragsverandering is. “Het is de som van vele kleine inspanningen die maakt dat je resultaat behaalt. Als je een besparingsplan kan combineren met een energiezuinige mindset, wordt er veel mogelijk.” Hoe kijkt Benoît naar de toekomst van energie? “Wat wij vandaag doen, is nog maar het begin. Nieuwe energievormen op een consequente manier in onze samenleving integreren, dat is de toekomst. Aan de jongeren zeg ik: fijn dat jullie de uitdaging mee willen aangaan. Maar doe het niet in woorden, maar vooral in daden.”
Plannen rond duurzame energie omzetten in concrete daden. Dat is ook de focus van Frédéric Laurent, bij Engie actief als Account Manager Energy Efficiency & Decentralized Energy Production. Een lange titel die aangeeft dat Engie voor haar klanten niet alleen een leverancier van energie, maar ook van geïntegreerde energieoplossingen wil zijn. “Wij zien het als onze taak om bedrijven te helpen de transitie naar duurzame energie te maken. Vaak krijgen we de vraag hoe een organisatie de omschakeling naar groene energie kan realiseren. Eerst gaan we kijken hoe we het energieverbuik kunnen verminderen. Vervolgens onderzoeken we wat de beste manier is om lokale, groene energie op te wekken voor dat specifieke bedrijf. Is dat via zonnepanelen, windturbines of andere installaties? Geen evidente vraag. Maar ik durf te stellen dat wij doorheen de jaren de kennis en expertise opgebouwd hebben om voor elke klant de geschikte langetermijnoplossing te formuleren.”
Frédéric heeft een achtergrond als marketeer. Toch koos hij er een jaar geleden voor om als account manager de klanten wegwijs te maken in de wereld van groene energie. “Ik heb meerdere jaren als zelfstandige marketing consultant gewerkt. Onder meer voor Engie, om duurzame energieoplossingen in de markt te zetten. Het heeft bij mij de goesting aangewakkerd om klanten te begeleiden bij hun transitie naar duurzame energie.”
“Deze job geeft me echt het gevoel iets zinvols te doen”, gaat Frédéric verder. “Je helpt klanten niet alleen om hun energieverbruik te verminderen, je kan hen ook nog eens klimaatvriendelijke oplossingen aanreiken. Dat ik mijn energie daarvoor kan inzetten, vind ik een mooie gedachte. Zeker als vader van drie kinderen die graag een leefbare wereld voor hen wil nalaten.”
(Nathalie Dirix)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Er is al heel wat geschreven over het Gentse circulatieplan, maar hoe ziet de job van een mobiliteitsexpert er eigenlijk uit?
De horecasector is continu in beweging. Het is een bikkelharde wereld met een torenhoge concurrentie. Een goede barman of barvrouw is voor veel bars, restaurants en hotels een sleutelfiguur.
Omdat duurzaamheid aan belang wint, moeten medewerkers extra opleidingen volgen. VDAB Limburg speelt daar op in door een specifieke bijscholing hierover te organiseren.
Ongeveer alle specialisten zijn het eens: elektrisch autorijden is de toekomst. De Bond Beter Leefmilieu start daarom het proefproject "Testrijders".
Wie 30 jaar geleden in de banksector aan de slag ging, mocht zich opmaken voor een carrière achter dik gepanserd glas. Vandaag ziet een bankkantoor er echter totaal anders uit.
Zero Emission Solutions (ZES) uit Aalst schrijft al tien jaar klimaatplannen voor bedrijven en lokale besturen. Maar wat doet een energieconsulent precies?
Het Vlaams Energiebedrijf moet jaarlijks negentig overheidsgebouwen renoveren. Maar om energie te besparen, is vooral het gedrag van mensen belangrijk.
U kunt als werknemer per jaar maximaal 250 euro aan ecocheques ontvangen. Elke cheque heeft een maximale waarde van 10 euro. De ecocheques zijn 24 maanden geldig. Maar wat kan je kopen met ecocheques?