Vorige

1 van 127

Volgende
Volgend artikel:

Millennials en corona: meer pessimisme, minder stress

Hierover kan je onderhandelen tijdens je eerste sollicitatiegesprek

1 september 2010
Kan je als pas afgestudeerde, zonder enige werkervaring, onderhandelen over je loon? Of heeft dat totaal geen zin? Wij vroegen het aan 464 HR-professionals.
entretien d'embauche

Bij 35% van de ondervraagde HR-professionals is er hoe dan ook geen marge waarbinnen starters kunnen onderhandelen over arbeids- en loonsvoorwaarden, zo blijkt. De overige HR-professionals vinden vooral dat er ruimte is om te onderhandelen over het brutoloon (46% van de HR-professionals), terwijl veel minder HR-professionals geneigd zijn toegevingen te doen bij extralegale voorwaarden (24%) en vakantiedagen (16%). Deze voordelen worden immers op niveau van de sector geregeld en hebben meestal een collectief karakter: ze worden toegekend aan alle werknemers van het bedrijf.

Chart: 20100831_grafiek15

Tags:
20100831_grafiek15
Powered By: iCharts | create, share, and embed interactive charts online
                                                                        

Vooral grotere bedrijven laten minder ruimte voor onderhandelingen: één op de twee bedrijven met 100 werknemers of meer zegt geen onderhandelingen toe te laten over arbeidsvoorwaarden bij starters, terwijl dat slechts één op drie is bij de kleinere bedrijven.

Verder zijn bedrijven met minder dan 100 werknemers meer geneigd om, naast onderhandelingen over brutoloon, ook openingen te laten om te onderhandelen over extralegale voorwaarden (26%) en vakantiedagen (18%). Deze bereidheid is uiterst miniem bij de grotere bedrijven (extralegale voorwaarden: 9%; vakantiedagen: 4%).

Te veeleisend?

Ruim de helft van de ondervraagde HR-professionals vinden dat starters in het algemeen hun brutoloon te hoog inschatten. Een kleine 4 op de 10 vindt dat starters hun brutoloon vrij correct inschatten.

Op welke gebieden zijn starters volgens werkgevers te veeleisend?
%
Loon
55.2 %
Werkuren
37.4 %
Extralegale voordelen
22.7 %
Vakantiedagen
17.8 %
Opleidingen
9.8 %
Starters zijn niet veeleisend
19.6 %
                                                   

Eén op de vijf HR-professionals vindt dat starters niet veeleisend zijn. In de andere gevallen zijn vooral het loon en de werkuren items waarop starters als veeleisend overkomen.

86% van de HR-professionals geven aan dat een goed presterende starter na 1 jaar dienst in aanmerking kan komen voor opslag; voor 40% van de HR-professionals kan dit zelfs al na 6 maanden. Een opslag betekent in 2/3de gevallen een hoger brutoloon. Meer extralegale voordelen wordt in vier op de tien gevallen toegekend als opslag.

Vooral over een gsm kan onderhandeld worden

Over welke extralegale voordelen kan een starter onderhandelen tijdens hun sollicitatiegesprek?
%
GSM + abonnement
47.7%
Bedrijfswagen
31.2 %
Laptop
30.3 %
Internetabonnement
28.4 %
Hospitalisatieverzekering
24.8 %
Groepsverzekering
23.9 %
Mogelijkheid tot thuiswerken
22.9 %
                                                                  

Als er onderhandeld kan worden over extralegale voordelen, dan gaat dat meestal over een gsm met abonnement. Over hospitalisatieverzekering, groepsverzekering en mogelijkheid tot thuiswerken kan er het minst onderhandeld worden.

Naast je extra-legale voordelen heb je ook recht op de terugbetaling van je professionele kosten. Deze terugbetaling gebeurt op basis van bewijsstukken of een maandelijks forfait. Indien je voor je job nooit op verplaatsing moet, zal je uiteraard maar uiterst zeldzaam professionele kosten hebben. Je moet dan ook niet rekenen op een netto-onkostenvergoeding.

Verlies niet uit het oog dat in vele sectoren de toekenning van bepaalde extra-legale voordelen geregeld wordt door de sector. Ook indien een voordeel collectief moet worden toegekend is er weinig ruimte voor onderhandeling.

in samenwerking met Securex                                                                          

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16682 andere jobs