Carrière
Vorige

1 van 820

Volgende

Herman Verbruggen: Leven zonder 'Markske'

"Halverwege de jaren 80 afgestudeerd van de mimeschool, vormde ik met Jan Hongenaert het duo Aksident. We brachten straattheater, maar werden al vrij snel door bedrijven gepolst om op evenementen op te treden. Iets doen rond het thema van een congres, het nieuwste koekje van Lu op een ludieke manier voorstellen: dat soort opdrachten werd na verloop van tijd onze core business."
Herman Verbruggen, 'Markske' uit F.C. De Kampioenen
"Acteurs moeten goed in hun vel zitten, anders geloof je ze niet. Dat is volgens mij het geheim van F.C. De Kampioenen. Je zag dat we ons amuseerden" (Herman Verbruggen, acteur)

"De recente financiële crisis voelden wij enorm: de budgetten voor evenementen waren de eerste om in te snoeien. Voor ons een aanleiding om onze werking compleet te herdenken. We besloten om voortaan vaker zelf met een concept naar bedrijven stappen. De inzichten die we de voorbije 25 jaar verwierven, helpen om iets te organiseren dat écht bij hen past. We moeten humor brengen die fris en origineel is, zonder dat het stoort. Als je op een organisatie van Bayer voor een internationaal publiek staat, kan je niet zoals een stand-upcomedian compromisloos je eigen ding doen."

Bekende kop

"We zijn ervan doordrongen dat niemand naar zo’n evenement komt om ‘ons’ bezig te zien. Het is mijn taak binnen Aksident om over de inhoud na te denken. Ik moet heel vaak ‘nee’ zeggen. Als het niet klikt met een opdrachtgever, zeg ik heel eerlijk dat het niet aan ons besteed is."

"We houden met Aksident vast aan onze basisstijl: het liefst werken we met duo’s die steeds gekleed gaan in wit hemd en zwart kostuum, en een zwart omrande bril op hun neus hebben. Dat uniform garandeert neutraliteit. Enkel als je van die nulpositie vertrekt, kun je iets laten gebeuren. Mochten we een clownspak aantrekken, dan draag je meteen als boodschap uit: hier moet gelachen worden. Dat zou je enorm beperken. Het is ook omwille van die neutraliteit dat ik mezelf genoodzaakt zag om achter de schermen te gaan werken toen ik een bekende kop kreeg."

"Hoe groot het succes van F.C. De Kampioenen ook was, ik ben Aksident altijd als mijn hoofdjob blijven beschouwen. De combinatie van die twee jobs was voor mij ideaal. De afwisseling zorgde ervoor dat ik beide met plezier kon blijven doen. Dat is van levensbelang. Acteurs moeten goed in hun vel zitten, anders geloof je ze niet. Dat is volgens mij het geheim van F.C. De Kampioenen. Je zag dat we ons amuseerden."

Ongeloofwaardige macho

"Je kan als acteur je persoonlijkheid niet wegsteken. Je moet het doen met het materiaal dat je van de natuur hebt meegekregen. Mocht je me vragen een macho te spelen, niemand zou dat geloofwaardig vinden. Ik kan zelf enorm genieten van acteurs die waarachtigheid uitstralen. De serie Dubbelleven was een voorbeeld van perfecte casting. Geert Van Rampelberg vond ik daar schitterend in. Je zag meteen: dat is een acteur die professionele rust heeft gevonden en zijn persoonlijkheid gebruikt om een personage neer te zetten."

(pvd) 

18 februari 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook