Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 881

Volgende
Volgend artikel:

“Bij De Lijn kan je het maximale uit je carrière halen”

Hello, mechatronica!

“Voor breed opgeleide elektromechanici.” (Pierre Huyghebaert, zaakvoerder Hupico)
Welke technologie zit er achter een robot? Mechatronica heet het domein dat mechanica, elektronica en informatica combineert en zo de basis is van systemen die bewegingen in machines en apparaten aansturen. Multidisciplinaire technische kennis waarmee je bij het Gentbrugse bedrijf Hupico meteen aan de slag kan als support engineer.
“Voor breed opgeleide elektromechanici.” (Pierre Huyghebaert, zaakvoerder Hupico)

Bij ‘robot’ denk je al gauw aan mediagenieke hoogstandjes als Atlas van Boston Dynamics, maar de meeste robottoepassingen zijn industrieel. Hupico is een servicebedrijf dat industriële automatisatie bij productiebedrijven ondersteunt. “Onze klanten zijn machinebouwers en eindklanten voor montagetechniek. Wij bieden hen toevoer- en assemblagesystemen met hightech robots en ook kunststoflastechnieken”, zegt zaakvoerder Pierre Huyghebaert. “Daarbij mag je automatisering en mechanisering niet met elkaar verwarren. Als experten in mechatronica zorgen wij voor de mechanische onderbouw waarop bedrijven kunnen automatiseren.”

De toepassingen zijn breed: Hupico levert systemen op maat voor hightech textiel, auto-industrie, farma, tuinbouw, industriële productie van schakelaars ... “We ontwikkelen zelf geen robots”, benadrukt Huyghebaert. “We verkopen de componenten voor de machinebouw, werken de juiste toevoertechnieken uit, ontwerpen de gepaste ultrasone lascomponenten en verzorgen de preproductie. In ons eigen labo ontwikkelen we maatoplossingen. Bijvoorbeeld voor toevoersystemen of feeders die onderdelen via een dispenser aanvoeren naar een trilplaat waarboven een camera de juiste onderdelen detecteert. De robot pikt die dan van de trilplaat. Waar we nu naar evolueren, is bin picking, het oppakken van ongesorteerde objecten door een robot met behulp van vision of sensoren.”

Van robot naar AI

Heb je als elektromechanicus iets met robots, dan is een brede technische kennis essentieel. “Voor een support ingenieur is mechanica (of werktuigkunde) de basis”, zegt Pierre Huyghebaert. “Een robot is een mechanische arm met servomotoren die worden aangestuurd vanuit een controller: dat is eerder elektronica. Je moet weten wat een PID-regelaar is, dat betekent meet- en regeltechniek. Deze controller/PC moet je programmeren: dus informatica. Je komt ook in aanraking met driehoeksmeetkunde, bijvoorbeeld om met de camera te bepalen waar een onderdeel ligt. En je moet met een 3D-tekenpakket kunnen werken.”

En de toekomst in de sector? “Een belangrijke trend zijn robots die op basis van artificiële intelligentie (AI) met een operator werken. We gaan naar héél flexibele, zelflerende machines en dual-arm robotten.”

(wdh) - Meer info: www.hupico.be 

Pierre Huyghebaert

“Ik mik op bachelors elektromechanica of industrieel ingenieur, met een passie voor innovatieve techniek. Met enkel TSO kom je niet op het niveau mechatronica, maar ook niet met 20 jaar ervaring in één specifieke elektromechanische niche. Wil je later in de verkoop, dan is het belangrijk dat je succesvol technische support hebt gegeven. Je doet eigenlijk alles: een systeem ontwerpen en installeren, interventies doen om problemen op te lossen bij een ultrasoon las- of snijsysteem in een textielbedrijf, een spuitgietafdeling in een autoassemblage, een farmarobot in een cleanroom… Bij machinebouwers blijft het vaak beperkt tot één soort machine met één specialiteit. Bij ons ga je breed.” 24 november 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook