Vorige

1 van 550

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Heeft AVG gevolgen voor passieve jobkandidaten?

23 juli 2018
AVG Privacy
Met de inwerkingtreding van de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) - ook bekend als General Data Protection Regulation (GDPR) - zullen passieve jobkandidaten de benaderingspogingen van rekruteerders drastisch zien afnemen, voor zover dat nog niet gebeurd is. Hoe komt dat precies?

Zeven op de tien kandidaten voor een job zijn zogenaamde ‘passieve’ kandidaten, m.a.w. kandidaten die, in tegenstelling tot actieve kandidaten, niet actief op zoek zijn naar werk. Dat wil niet zeggen dat zij niet van job willen veranderen, maar dat ze gewoon geen stappen hebben ondernomen om dat te doen. Dit type kandidaat gaat dus niet in op vacatures, maar wacht liever tot recruiters contact met hen opnemen.

Omdat recruiters zich nu ook moeten aanpassen aan de vereisten van de AVG, zullen (lees: kunnen) zij voortaan weliswaar veel minder makkelijk passieve kandidaten contacteren. Recruiters moeten sinds de nieuwe wetgeving immers kunnen aantonen dat zijn ‘de persoonsgegevens van een kandidaat verkregen hebben nadat de kandidaat het gebruik ervan expliciet goedkeurde’.

Goede onlineaanwezigheid is onmisbare troef

Het aanwerven van passieve kandidaten is de norm geworden voor bedrijven, en niet alleen voor de prestigieuze functies. Volgens een analyse van de officiële statistieken van Robert Half is een op de twintig jobs na zes maanden nog steeds niet ingevuld. Dat bewijst dat het gebrek aan kandidaten voor bedrijven een groot probleem is.

Wie weliswaar niet akkoord gaat met het delen van zijn/haar gegevens met rekruteerders, loopt het risico om de nieuwe aanwervingsmethode voor nieuw talent te missen. Wie dus nog steeds jobaanbiedingen wil ontvangen of gecontacteerd wil worden door rekruteerders, kan best instemmen met de gegevensverzameling van die recruiters en/of rekruteringsbedrijven.

Volgens experten van sociale netwerken is een goede online aanwezigheid een must om je te onderscheiden en potentiële werkgevers je makkelijk te kunnen terugvinden. Sociale netwerken als Linkedin zijn immers dé plaatsen bij uitstek waar rekruteerders nieuwe kandidaten vinden. Let dus goed op welk beeld jij van jezelf de wereld instuurt op je verschillende profielen.

Nieuw type arbeidsmarkt?

De komst van de AVG (GDPR) heeft de arbeidsmarkt overhoop gehaald. Meer zelfs: je zou kunnen stellen dat het een eigen markt heeft gecreëerd.

Organisaties kunnen immers zwaar in de problemen komen als ze bestaande gegevens gebruiken van klanten die geen expliciete toestemming geven of waarmee ze geen directe band hebben. Ter herinnering, bedrijven die niet conform de AVG handelen riskeren een boete die kan oplopen tot 20 miljoen euro.

(ag/kv) - Bron: Robert Half 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15054 andere jobs