Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerk: wat betaalt je baas, wat betaal je zelf?

Heb jij al een pc van de baas?

30 april 2010
Gemiddeld beschikken in ons land minder mensen over een pc dan in pakweg Nederland. Sinds een zevental jaar probeert de overheid daar wat aan te doen. Ook als werknemer kan je daar voordeel uit halen.
een pc van de baas (rp)

Nieuw is PC-Privé, het concept om via je werkgever fiscaalvriendelijk aan een pc te raken, alvast niet. Het eerste PC-Privéplan kwam er in 2003 en baseerde zich op zijn bijzonder succesvolle Nederlandse broertje.

Vorige zomer lanceerde onze regering haar eigen pc-plan: PC Bonus. Via dat systeem kunnen werkgevers hun werknemers belonen met een computerpakket. Het plan richt zich vooral tot werknemers met een bescheiden inkomen en probeert een aantal van de problemen met eerdere regelingen te verhelpen.

550 euro terugbetaald

“De werknemer koopt een computer en hij geeft de factuur aan zijn werkgever”, legt Brent Springael, advocaat bij Bird & Bird uit. “Een werkgever bepaalt in dit systeem hoeveel hij een werknemer terugbetaalt, zolang dat onder de 550 euro (het bedrag voor het aanslagjaar 2010) blijft. Dit bedrag komt niet op de loonfiche en niet op de belastingaangifte van de werknemer.”

“Als een werkgever meer betaalt, wordt dat extra deel gezien als een zogenaamd voordeel van alle aard, en moet de werknemer daar belasting op betalen”, aldus Springael. Het volledige bedrag, zelfs als het meer is dan 550 euro, blijft wel aftrekbaar voor de werkgever.

Vooral kmo’s

Het nieuwe plan is vooral een poging om de technologiekloof te dichten. Mede daarom komen alleen werknemers in aanmerking met een bruto belastbaar inkomen tot 21.600 euro voor het aanslagjaar 2010. Onder meer daardoor lijkt het PC-Privéplan vooral in trek te zijn bij kleinere bedrijven.

“Vooral kmo’s stapten aanvankelijk mee in het plan en zij zijn nu ook de makkelijkste doelgroep”, weet Michael Matheesen, commercieel directeur bij computerdistributeur Alternate dat zelf een aanbod uitwerkte rond PC Bonus. “Voor grotere bedrijven is het toch altijd moeilijk om tegen bepaalde werknemers te zeggen dat ze wel zo’n pc krijgen, en tegen andere niet.”

(eb/wv) - Illustratie: (rp) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16164 andere jobs