Vorige

1 van 515

Volgende
Volgend artikel:

Innovatief talent bepaalt de toekomst van thuiszorg

‘Geen groter knelpuntberoep dan beenhouwer’

28 juni 2018
“De West-Vlaamse beenhouwerijen of traiteurs stellen hoge eisen.” (Roland De Laet, general manager van BTS Foods)
“Er zijn wel meer knelpuntberoepen maar geen groter knelpuntberoep dan dat van beenhouwer.” Roland De Laet, general manager van BTS Foods, is formeel in zijn betoog. BTS, met standplaats Kortrijk, probeert in het hele land de grote vraag naar beenhouwers te matchen met het te beperkte aanbod op de arbeidsmarkt. “De West-Vlaamse beenhouwerijen of traiteurs stellen hoge eisen.”

BTS heeft zijn roots in het Antwerpse, maar werd vijf jaar terug overgenomen door het snel groeiende House of Talents, dat van de invulling van knelpuntberoepen zijn corebusiness heeft gemaakt. Sindsdien bevindt de hoofdzetel van BTS zich aan het Kortrijkse Kennedypark. “Maar we zijn over het hele Belgische land actief”, zegt general manager Roland De Laet.

300 interim-beenhouwers

BTS Food is in de HR-markt een echt nichebedrijf. Het biedt een hele waaier aan diensten aan bij zaken die hulp zoeken van een beenhouwer. De diensten kunnen variëren van dringend tekort bij ziekte of ongeval, over vervangingen tijdens vakantieperiodes of voor langere termijn, tot en met het zoeken naar een geschikte kandidaat voor een vast contract. “Vandaag bieden we aan zo’n 300 gekwalificeerde beenhouwers interimcontracten aan, of een interimcontract met een optie op vast werk. Meestal gaat het om weekcontracten.”

De vraag naar beenhouwers is bijzonder groot, benadrukt De Laet. “De grote retailers – genre Delhaize, Carrefour of Colruyt – zijn de belangrijkste klanten, goed voor zo’n 60 procent van de vraag. Andere klanten zijn zelfstandige beenhouwerijen (20 procent) of de vleessector (20 procent). Er bestaat geen groter knelpuntberoep dan dat van beenhouwer. Wij slagen erin als enige specialist de noden in de markt in te vullen”, klinkt het.

In West-Vlaanderen ligt de lat kennelijk bijzonder hoog. BTS helpt alleen in de kustprovincie jaarlijks zo’n vijftig beenhouwers aan werk. “De West-Vlaamse beenhouwerijen of traiteurs stellen hoge eisen, jawel nog hoger dan elders”, zegt Roland De Laet. “Het is echt geen toeval dat West-Vlaanderen zo veel hoog aangeschreven beenhouwerijen of traiteurzaken telt. BTS gaat helemaal mee in dat verhaal van kwaliteit door de kandidaten goed te screenen en mee op te volgen tijdens hun job. We gaan daarin nog verder. Dit jaar zal BTS nog een tiental fieldcoaches aanwerven. Experts in de sector aan wie we een contract van onbepaalde duur met bedrijfswagen aanbieden. Zij zullen de opleiding on the field helpen verzorgen. Onze eindbedoeling is duidelijk: nog betere stielmensen afleveren.”

Zwaar beroep?

De opleiding tot beenhouwer is zwaarder dan algemeen wordt aangenomen. Een vol traject bedraagt vijf jaar. Het vak kan in West-Vlaanderen aangeleerd worden in de Groene Poort (Brugge), bij Go (Diksmuide) of via de kanalen van Syntra West en CVO.

Jaarlijks studeren, in West-Vlaanderen alleen, zo’n honderd beenhouwers af. Maar niet iedereen geeft een verlengstuk aan zijn opleiding. Zowat 40 procent van de gediplomeerde beenhouwers gaat niet. Zij die wél kiezen om hun diploma te valoriseren, kiezen overwegend voor een job in dienstverband en BTS Food is dan, volgens Roland De Laet, dé ideale springplank. “Het vergt natuurlijk wel veel inspanningen om genoeg beenhouwers te vinden“, zegt De Laet. “We zoeken ze tot in de opleidingsscholen. Ook laten we met BTS geen enkele gelegenheid voorbijgaan om op vakbeurzen (zoals Tavola of Meatexpo) aanwezig te zijn. Beenhouwer is het knelpuntberoep bij uitstek. De job is nochtans best aantrekkelijk met heel veel variatie op het terrein: chef, atelierhulp, traiteur, verkopers aan de toonbank: het kan allemaal.”

Is het ten slotte geen zwaar beroep? “Ach, voor wie zijn beroep met passie doet, is geen enkel beroep zwaar. Wij verlonen zeer correct en zorgen voor veel variatie in de job dankzij het ruime aanbod aan klanten. Overal kun je bijleren en dat bevestigen de beenhouwers zelf ook.”

(kc) 

  • Jobs voor Beenhouwer

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15209 andere jobs