Evaluatie
Vorige

1 van 74

Volgende

Ga eens aan de slag via try & hire

“Je hebt de extra zekerheid als het niet moest lukken dat er andere mogelijkheden worden gezocht.”(Peter Jamée, IT-specialist bij Attentia)
Peter Jamée (45) is aan de slag als IT-specialist bij Attentia. Hij is de eerste die dat deed via de try & hire-formule van ElmosExpert uit Mechelen. Met deze formule kunnen kandidaten en werkgevers uitproberen of het klikt. ElmosExpert zoekt zo naar de perfecte match.

Bedrijfscultuur en cultural fit zijn belangrijker dan ooit. Het vinden van de perfecte match is dan ook meer dan ooit de uitdaging. Wervings- en selectiebureaus springen daarbij ter hulp. Met de try & hire-formule gaat ElmosExpert, een dochteronderneming van Elmos, nog een stapje verder.

De medewerkers worden aangeworven met een contract van onbepaalde duur en kunnen gedurende een jaar hun werkgever leren kennen en uitproberen of de job bij hen past. Na een jaar volgt dan een vast contract. Als het toch fout zou lopen, wordt een nieuwe opdracht gezocht. Ook mensen zonder IT-achtergrond, maar met interesse voor IT kunnen op die basis aan de slag. ElmosExpert geeft ze dan eerst een training.

Ervaring meenemen

Voor Peter Jamée was de formule een belangrijke houvast. “Ik was voordien al vijftien jaar actief in de software-business, maar dan in een totaal andere branche, meer bepaald de embedded software. Ik was op een moment gekomen dat ik graag eens iets anders wilde proberen, maar vond het ergens wel wat moeilijk. Je hebt ten slotte al heel wat ervaring opgebouwd en ik wilde wel iets anders doen, maar toch die ervaring kunnen meenemen. Ik zocht een job dichtbij huis en vind het belangrijk om te weten waar ik terecht kom en met welke mensen ik zal samenwerken.

De try & hire-formule was hiervoor de perfecte manier”, getuigt hij. “Eerst was er een telefoontje om al een keer te bespreken wat ze mij konden aanbieden. Daarna volgde een eerste gesprek waarbij ze een aantal concrete aanbiedingen voorlegden, waaronder bij Attentia. Daar ging ik het eerste jaar aan de slag als consultant. Zo kreeg ik de kans om het bedrijf en de sector (HR & Well-being) te verkennen om te zien of het mij beviel. Want de job mocht dan op technologisch vlak wel goed aansluiten, het is toch een heel andere sector. En je weet ook niet of het zal klikken.

Van die zaken kan je je geen goed beeld vormen als je een of twee keer op gesprek gaat. Ook al vraag je goed door. Dat ervaar je pas als je echt aan het werk bent”, vertelt Jamée. “Bovendien heb je de extra zekerheid als het toch niet moest lukken dat je, in onderling overleg, ermee kunt stoppen en dat er dan naar andere mogelijkheden wordt gezocht.”

Al was dit bij Peter Jamée niet aan de orde. Na een jaar trad hij bij Attentia vast in dienst als Senior C++ developer. “Naar jobinhoud leer ik nog elke dag bij en ik merkte al snel dat die klik met de collega's er was. Het is een goede formule die zeker niet alleen in deze branche interessant kan zijn, maar ook in andere sectoren. Je krijgt ruim de kans en tijd om iets totaal anders te leren kennen, maar hoeft tegelijk toch niet van nul te beginnen.”

Dichtbij huis

“We merken dat meer en meer kandidaten het belangrijk vinden om dichtbij huis te werken, dat ze een goede begeleiding en coaching vragen, dat ze doorgroeimogelijkheden hebben, maar vooral ook: kandidaten willen vandaag de dag weten of ze passen binnen de bedrijfscultuur”, bevestigt Matthias Eraly, Business Unit Manager van ElmosExpert. “Ook langs de werkgeverskant zien we dat HR-managers cultuur en betrokkenheid ervaren als een van de grootste uitdagingen van het moment.”

“Willen bedrijven personeel aantrekken en behouden dan moeten ze zich focussen op hun bedrijfscultuur. Je kan je medewerkers altijd tools aanbieden om hen te helpen beter te worden in hun job, maar je kan niemand leren om zich aan te passen aan de culturele waarden van een bedrijf”, merkt Eraly op.

“Bij Attentia werken we met psychologische testen om na te gaan of kandidaten passen binnen de bedrijfscultuur. Het try & hire-concept is hierop een goede aanvulling. Het is belangrijk dat onze medewerkers ons Attentia-DNA dragen. Via een try & hire tasten we af of er een match is zonder dat er financiële gevolgen aan vasthangen”, geeft Tim Stockmans, Product Owner Interfaces bij Attentia, mee.

(Bart Roggeman)

18 oktober 2019
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook