Carrière
Vorige

1 van 699

Volgende

Fientje Moerman: Cowgirl

19 maart 2009
Fientje Moerman is in het dagdagelijkse leven Vlaams volksvertegenwoordiger voor Open VLD. Stiekem droomt ze er echter van als een echte cowgirl aan de slag te kunnen gaan.
Fientje Moerman

“Mocht ik ooit de Lotto winnen en een ranch kunnen kopen, ik zou geen moment twijfelen”

Met de romantiek van westerns heeft het niets te maken. Eerder met een liefde voor dieren. Dat zit in de familie. Mijn grootvader hield koeien. Hij bracht ze mee uit Frankrijk om ze hier vet te mesten. Op mijn twaalfde leerde ik paardrijden. Ik was meteen verkocht. Het mooie eraan is dat je omgaat met een ander levend wezen, dat niet noodzakelijk hetzelfde wil als jij. Soms leg je je lot in zijn handen. Onlangs maakte ik een tocht langs een ravijn. Op zo'n moment moet je een blindelings vertrouwen in dat dier hebben.

Het liefst rij ik paard op een plek waar weinig mensen zijn. Galopperen langs de E17 zegt me weinig. Als ik te lang in ons land blijf, word ik gek van het gebrek aan ruimte. Ik voel me hier soms zo opgesloten. Daarom bezoek ik minstens één keer per jaar mijn vrienden in de VS. Mocht ik ooit de Lotto winnen en ginds een ranch kunnen kopen, ik zou geen moment twijfelen. Mensen vragen me soms: Mis je ons rijke cultuur- en uitgaansleven daar dan niet? Niet echt, nee. Trouwens, dankzij de nieuwe media kan ik overal Vlaamse kranten lezen. Als ik dat al zou willen.

In november 2007 heb ik in Wyoming een cursus gevolgd bij Bud Williams, een internationale autoriteit op het vlak van veehoeden. Van hem leerde ik stressvrij koeiendrijven. De runderen mogen, als je ze vooruit jaagt, niet gestresseerd geraken. Anders is het risico dat ze ziek worden te groot.

Ik kreeg een inzicht in de psychologie van die beesten. Zo mochten we geen omtrekkende bewegingen maken met onze paarden omdat de koeien dan zouden denken dat we roofdieren waren. Voor je met de kudde vertrekt, moet je er je ook van vergewissen dat de mama's hun kalfjes kunnen lokaliseren.

Ik nam puur voor de lol aan die cursus deel, al weet je nooit waar het nog voor kan dienen. De politiek is zo'n grillig bestaan. Cowboy is evenwel een harde job, en vreselijk onderbetaald. Je vindt amper Noord-Amerikanen die het beroep nog willen uitoefenen. Vooral Mexicanen nemen het nu van hen over. Vergeet niet dat cowboys werkdagen kloppen van meer dan twaalf uur. En ook als de zon niet schijnt, moeten zij in de weer zijn. Romantisch is anders.

(pvd)     

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook