Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

Familiebedrijven: ‘Deels uit loyaliteit in job van vader gestapt’

Met een stapeltje diploma's onder de arm kon An Claesen uit Genk diverse professionele richtingen uit. Toch heeft ze er voor gekozen om in de voetsporen van haar vader te treden. Zo zet ze nu niet alleen het beroep van accountant-belastingconsulent verder, maar specialiseert ze zich bovendien in dezelfde niche, met name die van adviseur aan familiebedrijven.
“We vullen mekaar aan.” (An en Eddy Claesen)

An Claesen (31) is de dochter van Eddy Claesen, de stichter van Groep Claesen, een accountancybedrijf in Genk dat gespecialiseerd is in familiale KMO’s. An behaalde eerst een masterdiploma in Economie, Recht en Bedrijfskunde. "Een studiekeuze die ik zelf heb gemaakt, en dus niet met de bedoeling om later in de voetsporen van mijn vader te treden", zegt ze. "Ik had al een aantal jaren vakantiewerk gedaan in het kantoor, maar de echte liefde voor het vak is daar nog niet ontstaan."

Het had zelfs niet veel gescheeld of An was nooit gestart in het bedrijf van haar vader. "Ik had alle selecties met succes doorstaan voor een mooie job in de banksector", vertelt ze. "Toen sloeg echter de bankencrisis toe en werd de functie geschrapt. Het heeft zo moeten zijn, want daardoor lag de weg open naar Groep Claesen."

Vrijheid

"Ik was heel blij toen ze hier aan de slag is gegaan", aldus vader Eddy Claesen (bijna 60). "Ze heeft het zeker ook gedaan uit loyaliteit , want we kwamen wel wat handen tekort, en in een familiebedrijf is alle hulp meer dan welkom." An kreeg de vrijheid om binnen de verscheidenheid van ons aanbod, haar weg te zoeken. "Ik ben graag analytisch bezig, zowel fiscaal als juridisch, en die competenties komen uiteraard goed van pas in het advies dat we verstrekken aan familiale KMO's." Toch heeft ze nu een bijkomende opleiding van drie jaar afgerond tot Accountant-belastingconsulent IAB. "Het is belangrijk om elk onderdeel van ons bedrijf goed onder de knie te hebben", vindt ze. "Er dienen zich in de sector vele uitdagingen aan, denk maar aan de digitalisering van het boekhoudproces. Het is door permanente vorming dat we daar tegen gewapend moeten zijn."

Vader en dochter vullen mekaar aan. Eddy Claesen: "Ik bekijk in de begeleiding van familiebedrijven vooral de emotionele kant van de zaak, terwijl An op technisch vlak veel beter is dan mij. Ze komt vaak met verbluffende analyses aandraven. Anderzijds moet ze nog groeien in het commerciële aspect van de job. In de komende jaren zal tevens moeten blijken of het haar ligt om het management van het hele kantoor in handen te nemen. Ze krijgt de tijd om af te tasten welke aspecten van de adviesverlening en management ze later wil opnemen. Intussen bouw ik zelf mijn activiteiten een beetje af, maar uiteraard zal ik zolang het kan haar bijstaan met raad en daad."

En wat als An Claesen het toch niet ziet zitten om het bedrijf later over te nemen? "Dat zou ik heel jammer vinden, maar dan respecteer ik haar keuze", aldus vader Eddy. "Momenteel is echter de weg officieel vrij voor een familiale opvolging. Het is nu aan haar om de toekomst invulling te geven. Dat ze het kan, staat alvast buiten kijf."

(km) - Foto : (HBvL)

25 september 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook