Europa in recessie in eerste semester

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorziet nog steeds een recessie in de eurozone in het eerste semester van dit jaar. De organisatie beklemtoont dat er 'grote risico's' zijn voor de groeivooruitzichten, ook al is een scenario van deflatie weinig waarschijnlijk.

14 januari 2009

Delen

In het tweede semester van 2008 is de productie in de eurozone gekrompen en ze zal normaal gezien blijven dalen in het eerste semester van 2009. De economische groei in de zestien landen die met de euro betalen, zal in ieder geval tot het midden van 2010 achterblijven, zo blijkt uit een rapport van de OESO.

De OESO heeft haar laatste verwachtingen voor de eurozone, die dateren van november, niet bijgesteld. De organisatie rekent nog steeds op een negatieve groei van -0,6 pct in 2009 en op een groei van 1,2 pct in 2010.

Een deflatie acht de OESO weinig waarschijnlijk. Toch sluit de organisatie een deflatie op korte termijn niet volledig uit "als de daling van de inflatie zich sneller zou voordoen dan voorzien".

Terwijl de inflatie in de eurozone vorige zomer steeg tot 4 pct, is ze teruggevallen tot 1,6 pct. De OESO verwacht nog steeds dat de inflatie in 2009 1,4 pct en in 2010 1,3 pct zal bedragen.

(14/01/2009)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?