Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 561

Volgende

Eindeloze zoektocht naar koeltechniekers: buitenlandse projecten zijn vaak extra struikelblok

2 mei 2017
“Uitdagingen en groeimogelijkheden zijn er genoeg, maar geschikte mensen vinden, is een ander paar mouwen”, zegt Oliver Cuvelie, service manager bij Air.clima in Kontich. Hij heeft het over de eindeloze zoektocht naar koeltechniekers. Zelf begonnen als monteur weet hij waarover hij spreekt.
“Een goede koeltechnieker zit in principe nooit zonder werk.” (Oliver Cuvelie, service manager Air.clima)

“Na mijn middelbare studies elektromechanica koos ik voor een graduaat klimatisatie omdat ik wist dat dit veel toekomstmogelijkheden te bieden had. Eigenlijk was het toen al een knelpunt”, vertelt de 39-jarige service manager.

Begonnen als monteur wist hij bij Air.clima al snel door te groeien naar service technieker en vervolgens service manager. “Ik houd me nu vooral bezig met het aansturen van de teams en het op poten zetten van projecten, maar ik heb het werk op de baan altijd graag gedaan. Je komt ergens aan in een compleet lege ruimte en als je die dan helemaal hebt omgebouwd tot een mooie commerciële ruimte en de tevreden gezichten van de klanten ziet, geeft dat heel veel voldoening. Je begint met iets vanaf nul volledig mee tot een goed einde te brengen. Als service technieker heb je dan weer de uitdaging om snel en efficiënt een oplossing voor problemen en defecten te vinden”, zegt Oliver.

Ervaring

“De ervaring is, nog meer dan sommige andere beroepen, vooral waar het schoentje knelt”, meent de service manager. “Je wordt de baan opgestuurd en krijgt als het ware carte blanche om de opdracht tot een goed einde te brengen. Daarbij is er nog een verschil met de job als monteur of als service technieker. Als monteur heb je een uitgetekend plan en ligt alles wat je nodig hebt netjes klaar. Als service technieker is dat niet altijd zo. Je moet op zoek gaan naar mankementen en defecten en moet direct kunnen handelen. Dat vraagt de nodige inventiviteit en nog meer technische bekwaamheid. De meeste service techniekers zijn dan ook doorgegroeid vanuit de job van monteur. Bovendien is het zo dat je als service technieker dikwijls alleen op pad wordt gestuurd en meer op jezelf aangewezen bent, terwijl monteurs meer in teamverband werken. Dat zijn allemaal dingen waarmee je moet kunnen omgaan”, verduidelijkt hij.

“Het vinden van die ervaring is een zoektocht die nooit eindigt, het is een vacature die altijd wel open staat. Want een goede koeltechnieker zit in principe niet zonder werk”, zegt Oliver.

Europese druk

“Intussen zijn de activiteiten ook uitgebreid naar onder meer catering en de voedingssector met projecten voor clean rooms en grootkeukens. Ook daarvoor zijn dus nieuwe medewerkers nodig, dichter bij huis. En er dienen zich best nog wel wat uitdagingen aan. Zo staat de sector vanuit Europa onder harde druk inzake de emissies. Tegen 2030 komt er een verbod op het gebruik van de koelmiddelen die nu gangbaar zijn. Dat betekent dat er op zoek moet worden gegaan naar nieuwe technieken en dat biedt op zijn beurt weer nieuwe uitdagingen”, hoopt de service manager koeltechniekers in spe warm te maken voor de job.

(br)

Een koeltechnieker van Air.clima aan het werk
Air.clima ziet zich daarbij nog geconfronteerd met een extra struikelblok. “Bij de opstart bijna twintig jaar geleden ging Air.clima zich specialiseren in koelinstallaties voor de bloemensector en werd een totaalconcept uitgewerkt waarin zowel koeling als beveiliging, warmterecuperatie en andere modaliteiten worden aangestuurd. Hiermee zijn we marktleider in de wereld van veilingen, kwekerijen en tuincentra met projecten in heel wat landen in West-Europa waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden en Oostenrijk. Maar dat maakt de zoektocht naar geschikte medewerkers zowaar nog moeilijker”, getuigt de service manager.
“De buitenlandse projecten bieden aan de ene kant boeiende uitdagingen, maar aan de andere kant zien we dat kandidaten hier vaak door afhaken. Voor die buitenlandse projecten ben je telkens enkele weken van huis weg. Je moet dat kunnen combineren met je privé-leven en goed in team kunnen functioneren want je bent dan hele tijd op mekaar aangewezen. Dat is niet iedereen gegeven.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook