Vorige

1 van 518

Volgende
Volgend artikel:

Kickstart je zoektocht naar een job in 7 dagen

Een job in Frankrijk? Waarom niet?

18 juli 2016
Marnix Cornette
“Het is voordeliger om te werken in Frankrijk want er blijft netto meer van het bruto salaris over.” (Marnix Cornette, eigenaar RFN)
Stel: je hebt een Vlaams bedrijf op Frans grondgebied met de vestiging op hooguit enkele meters van de Belgisch-Franse grens. En je geeft werk aan 90 Belgen en Fransen. Marnix Cornette, eigenaar van dienstenbedrijf RFN, is in dit geval. Niet alledaags toch? Wat betekent het voor Vlaamse bedienden en kaderleden om in het buitenland aan de slag te gaan?

“RFN is letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje. Het vestigde zich destijds in Frankrijk, op enkele honderden meter van de Belgisch-Franse grens, maar wel degelijk aan Franse kant”, vertelt Marnix Cornette. “We bieden allerlei diensten aan Belgische en Nederlandse bedrijven die in Frankrijk aan de slag zijn. Officieel is RFN een accountantskantoor maar we doen veel meer dan dat alleen. We geven bijvoorbeeld ook advies over personeelszaken, juridische aangelegenheden of boekhoudkundige regels.”

RFN groeit snel. 35 mensen in 2010, 60 in 2015 en 90 vandaag. Bovendien zijn er opnieuw tien vacatures. “We zoeken consultants (masters, bachelors) in accountancy en in payroll administratie, maar ook softwarespecialisten en juristen arbeids- en ondernemingsrecht.”

Fransen versus Belgen

Op de payroll staan 15 Fransen en 75 Belgen. “Alhoewel we geografisch buren zijn die slechts op een boogscheut van elkaar wonen, zijn er toch veel verschillen op alle vlak en dan heb ik het niet over de mentaliteit want die is grotendeels gelijklopend.”

Fransen of Belgen werken, volgens Cornette, allebei graag hard. “Maar het onderwijs en de wetgeving kunnen aardig uit elkaar lopen. Onze Franse medewerkers zijn verspreid over het hele kantoor zodat er veel contact, wisselwerking en samenwerking ontstaat met de Belgen. Dit heeft een groot praktisch voordeel: voor de Fransen is het een permanente training om Nederlands te leren en de Vlamingen kunnen desgewenst hun kennis Frans bijspijkeren.”

De eigenaar stelt vast dat de verhoudingen op kantoor zeer positief zijn. “Er blijft ook altijd een soort gezonde nieuwsgierigheid leven naar hoe bepaalde zaken verlopen aan de andere kant van de grens. Maar Franse medewerkers worden niet onmiddellijk ingezet om advies aan Nederlandstalige cliënten te geven. We organiseren ons zo dat dit enkel door onze Vlaamse medewerkers gebeurt.”

Meer nettoloon

Is het voor Vlamingen interessant om in Frankrijk te werken? “Het is voordeliger om te werken in Frankrijk aangezien er netto ongeveer 75 procent van het bruto salaris overgehouden wordt. Het loon wordt immers belast volgens de Franse inkomstenbelastingen die beduidend lager is dan de Belgische. Daar tegenover staat dat de Franse sociale zekerheidsbijdragen wel ietsje duurder zijn, maar ze omvatten ook een groepsverzekering. Voorts werd aangekondigd dat de overuren opnieuw zullen worden vrijgesteld.” Maar even belangrijk bij dit alles, aldus Cornette, is een motiverende werkomgeving en mooie omgeving, die hij naar eigen zeggen ook tracht te bieden.

En hoe zit het met de zogenaamde 35 uren werkweek? Die is al lang een hot item voor bedrijven die in Frankrijk aan de slag zijn. “De arbeidsduur kent een contingent overuren dat, afhankelijk van de collectieve arbeidsovereenkomst, kan oplopen tot 220 uur per jaar. Dat betekent in de praktijk dat er in wezen geen beperking meer is en er toch 38 tot 40 uur per week kan gewerkt worden. Pas de problème dus.”

(kc) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14256 andere jobs