“Alles wat we bij Digipolis ontwikkelen, heeft rechtstreeks invloed op het leven in de stad”
Digipolis is de innovatieve motor die van Antwerpen een aangename woon- en werkplaats wil maken.
Vincent Van Malderen (Poolstok): “Dé overheid bestaat niet. Europees, Vlaams, federaal, lokaal, zorg- en onderwijs, politie en openbaar vervoer – ze leggen allemaal eigen accenten. En vooral de iets grotere lokale besturen zijn gegeerd als werkgever. Toch is het ook daar een uitdaging om klassieke knelpuntberoepen in te vullen. Die lijst is nu veel breder dan de expertprofielen in IT, zorg of milieu.”
Klaartje Huyge (de Stad Gent) “Jaarlijks vullen we wel duizend vacatures in, maar verpleeg- en zorgkundigen en ook kinderbegeleiders vinden, blijft een opgave. Net als technische profielen als loodgieters, elektriciens en bouwprojectleiders.”
Aurelie Damster (Federale overheid) “De profielen die we zoeken zijn vaak schaars op de arbeidsmarkt, zoals IT’ers, penitentiair beambten en zorgprofielen zoals artsen… Zij komen bij ons terecht voor de betere balans werk-privé.”
Filip Claes (De Lijn): “Ook openbaar vervoer is een ‘overheidsdienst’. Chauffeurs zijn hét knelpuntberoep, maar dat geldt ook voor technici en ICT’ers. Bij De Lijn vind je vaak ook een job dichtbij huis: onze stelplaatsen en onderhoudscentra vind je overal.”
Corinne Scoyer (Politie Antwerpen): “Bij het grootste lokale politiekorps van België vind je interventieploegen, wijkpolitie, snelleresponsteams en speurders en er is ook burgerpersoneel voor én achter de schermen. Naast politieambtenaren (van agent tot commissaris) zoeken we dus ook informatici, boekhouders, technici en andere specialisten.”
Christel Verschaeren (Digipolis Antwerpen): Digipolis Antwerpen betekent ‘IT voor een slimme stad’. Natuurlijk hebben we technische experten zoals ontwikkelaars en applicatie architecten in huis, maar even belangrijk zijn onze projectleiders, businessanalisten, enterprise architecten en stafdiensten. Wie graag groeit in een job is bij ons altijd welkom.”
Charlotte Velleman (Stad Mechelen): “Typische knelpuntberoepen voor ons zijn ingenieurs, maatschappelijk werkers, boekhouders, ICT’ers – ook projectcoördinatoren -, zorg- en verpleegkundigen en architecten. Een hele lijst dus, aan ons om creatief om te gaan met selectieprocedures, zoals speeddates als vervanging van de klassieke CV-screening”
Veerle De Bosschere (Stad Kortrijk): “Dat we sommige profielen niet vlot vinden, bepaalt zelfs hoe we functies vormgeven. Aan maatschappelijk werkers hebben we een enorme nood, ook al studeren er jaarlijks veel af. Voor hulpverlenende functies waarvoor het diploma maatschappelijk werk geen vereiste is, gaan we voor een flexibele invulling. En sommige attesten zoals een rijbewijs C mag je behalen in functie van je job.”
Stephanie De Wulf (Vlaamse Overheid): “Bij de Vlaamse overheid trekken we de kaart van een inclusief en divers personeelsbestand. Drempels willen we zo snel mogelijk wegwerken. Meer naar potentieel kijken, is daarbij erg belangrijk. Iedereen heeft talent: daar geloven wij héél sterk in.”
Aurelie Damster (Federale overheid): “Gelijke kansen voor iedereen hebben we via een charter voor inclusie en diversiteit vastgelegd. Het rekruteringsproces is ook eenvoudiger dan vroeger. Nog een manier om niemand meer te ontmoedigen.”
Filip Claes (De Lijn): “Waarom trekken we maar 15 procent vrouwen aan als chauffeur? Die job is vandaag perfect toegankelijk voor mannen én vrouwen. Zelfs technische onderhoudsjobs gaan nu vooral over data uitlezen en zijn fysiek dus voor iedereen haalbaar. De beeldvorming over ons jobaanbod strookt vaak niet met de realiteit.”
Corinne Scoyer (Politie Antwerpen): “Voor de politie telt vooral je talent. We zetten hard in op groei en ontwikkeling om mensen langer, gezonder én met meer plezier aan de slag te houden. En zelfs met een beperking kan je als vrijwilliger logistieke en administratieve taken opnemen.”
Filip Claes (De Lijn): “Opleiden is het nieuwe rekruteren. Een chauffeur kan later vlot teamcoach of zelfs instructeur van de rijschool worden. Er zijn veel interessante mogelijkheden binnen een bedrijf als De Lijn.”
Evelien Longerstay (Federale overheid): “Klopt helemaal, en ook bij ons kan je je via learning on the job verder bijscholen. Je krijgt ontwikkelings- en loopbaanmogelijkheden zoals loopbaancoaching, tijdelijke missies bij andere organisaties en een brede waaier aan opleidingen.”
Charlotte Velleman (Stad Mechelen): “Een witte raaf vinden is quasi onmogelijk. Daarom zetten we in op opleiding voor nieuwe medewerkers met potentieel, net als op laagdrempelig en inclusief aanwerven als leerwerknemer. Soms kan je zonder sollicitatiegesprek aan de slag, via open hiring.”
Vincent Van Malderen (Poolstok): “Dat diploma en ervaring dé criteria zijn, moet je dus wel nuanceren. We zien dat de focus verschuift van formele vereisten naar talent. Selectieprocedures zijn bij momenten stevig, maar wel nodig om je sterktes goed in kaart te brengen.”
Klaartje Huyge (de Stad Gent) “Toch zetten wij de deur zo wijd mogelijk open. Vooral je competenties, ervaring en goesting tellen. Daarom hoeven een buitenlands diploma of een arbeidsbeperking geen drempel te zijn.”
Digipolis is de innovatieve motor die van Antwerpen een aangename woon- en werkplaats wil maken.
Werken bij de stad? Sarah Halans had ooit heel wat vooroordelen, maar sinds ze bij de infolijn van stad Antwerpen heeft ze die helemaal bijgesteld.
Leslie Ramboer en Dominique Ketels zetten zich dagelijks in voor de Kortrijkzanen.
Vandaag in deel 2: hoe kan een carrière bij de overheid eruit zien? Switch je vlot van rol en kan je overstappen naar een andere overheidsdienst?
Evelien Longerstay en Loran Van der Venne werken bij FOD BOSA en Regie der Gebouwen. Maar wat hebben ze met elkaar gemeen?
Mieke Matthijs en Andy Frans werken bij Stad Mechelen. Elk op hun manier bouwen ze mee aan het Mechelen van morgen.
Ontvang nieuwe 'Vlaamse overheid' jobs meteen in je mailbox.