Persoonlijke ontwikkeling Vorige

1 van 745

Volgende

Driekwart werknemers verzuipt in papierwerk

Werknemers komen door paperassen nauwelijks nog aan hun echte werk toe, vooral in de zorgsector.

3 mei 2010

Delen

papierwerk

Maar liefst 74 procent van de respondenten noemt de bureaucratie op het werk hoog. Ruim de helft van de respondenten (54 procent) vindt dat het papierwerk ten koste gaat van het ‘echte’ werk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse vakbond Abvakabo FNV onder 429 lezers van haar ledenblad.

Bij het invullen van verplichte formulieren wordt snel gedacht aan ambtenaren en overheid. Toch is slechts 19 procent van de lezers die reageerden werkzaam bij de overheid. Veel massaler reageerden lezers uit de zorg: 53 procent. Ook welzijn (12 procent) en onderwijsleden (6 procent) deden mee.

1 uur per dag

80,5 procent van de zorgmedewerkers ervaart een hoge mate van bureaucratie. Zorg scoort daarmee het hoogst. Veel van de ondervraagden antwoorden dat ze het gevoel hebben dubbel werk te moeten doen, met name voor verschillende instanties. Van de collega’s in de welzijnsector vindt 73,1 procent de bureaucratie hoog. Van de ambtenaren is dit 68 procent.

Voor 94 procent is papierwerk onderdeel van het werk, 69 procent vindt papierwerk ook nuttig en noodzakelijk. Maar het neemt een serieuze hap uit de werkdag: 42 procent is meer dan een uur per dag kwijt aan papierwerk.

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?