Vorige

1 van 196

Volgende
Volgend artikel:

Mondmasker niet dragen kan leiden tot ontslag

Drie op tien Vlamingen vrezen voor job in 2010

3 december 2009
Drie op tien actieve Vlamingen houden er rekening mee dat ze volgend jaar werkloos worden. Slechts een derde schat de huidige economische toestand rooskleuriger in dan eind 2008. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat en Profacts bij 3.500 Vlamingen.

Eind 2008 vreesde 27 procent van de actieve Vlamingen voor zijn baan. Een jaar later blijken dat er, op basis van hetzelfde onderzoek, iets meer te zijn (29%). Ondanks de hoopgevende economische barometers van de voorbije weken, meent zes op tien dat de economische vooruitzichten sinds eind 2008 verslechterd zijn of het status quo niet overschrijden.

Meer dan zestig procent van de werknemers denkt dat de meeste bedrijven het komende jaar nog personeel zullen ontslaan. Slechts een kwart gelooft dat dit ook op zijn eigen werkgever van toepassing is. Andere verwachte besparingsmaatregelen zijn langere werkdagen, lagere lonen voor starters en meer tijdelijke contracten.

Wie nu werk zoekt, is bereid tot zo’n toegevingen. Een derde zegt het niet erg te vinden om langere dagen te kloppen, minder extralegale voordelen te krijgen en in het weekend te werken. Beknibbelen op het loon kan maar voor 15 procent door de beugel.

Werknemers van media- en communicatiebedrijven zijn het meest onzeker over hun toekomst. De helft acht de kans reëel dat hij volgend jaar zijn baan verliest. Vreemd genoeg staat diezelfde sector wel op de vierde stek als werknemers gevraagd worden naar welke branche hun voorkeur gaat als ze van job zouden veranderen.

Voor energie, milieu en zorg geldt het omgekeerde. De Vlaming bestempelt deze sectoren als werkzeker, maar geeft ze geen plaats in de top tien van zijn favoriete werkplekken. Bovenaan die lijst staan administratieve jobs en de overheidssector overigens zij aan zij.

> Klik hier voor de volledige resultaten van het onderzoek. (pdf) 

    Grafiek - angst om job te verliezen

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16537 andere jobs