Diploma's
Vorige

1 van 147

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel levert een extra diploma op?

De jobmarkt staat in brand

People-like-you
De krapte op de Vlaamse jobmarkt is alomtegenwoordig. Moeten we binnenkort net als in het Verenigd Koninkrijk chauffeurs en slagers importeren?

Arbeidsbemiddelaar VDAB ontving de voorbije vijf jaar nog nooit zo veel vacatures als vorige maand. Het gaat niet alleen over knelpuntberoepen, de vraag is heel divers. “We zien de krapte in elk van de zes grote clusters waarin we georganiseerd zijn: diensten aan personen en bedrijven, transport en logistiek, bouw en hout, zorg en onderwijs, industrie en tot slot business, retail en IT”, vertelt Joke Van Bommel, woordvoerster bij VDAB. “Zelfs bij de vijf minst goed scorende sectoren, merk je een stijging in het aantal vacatures tegenover een jaar eerder.”

Hoe ver zitten we nog van Britse toestanden waar ze onder meer Europese chauffeurs of slagers moeten importeren? “Dat is geen gemakkelijke vraag, omdat het Verenigd Koninkrijk zich in een andere context bevindt, met name buiten de EU en dus een moeilijke arbeidsmigratie kent. Je kunt dus geen een-op-eenvergelijking maken. Maar er is zeker een krapte bij ons.”

Lees ook: Uit welke landen komen buitenlandse arbeidskrachten?

Gevraagd: een diploma

Opvallend is dat bij de VDAB-vacatures heel wat hooggeschoolden worden gevraagd. Zij stijgen het meest. “Onder ‘hooggeschoold’ valt: graduaat HBO5, professionele bachelor, academische bachelor, master”, legt Van Bommel uit.

Een diploma blijft dus ontzettend belangrijk op de arbeidsmarkt. “En dan bedoel ik gewoon ‘een’ diploma. Ons schoolverlatersrapport toont al jaren aan dat de kansen voor jongeren zonder diploma opvallend lager ligt. Van alle schoolverlaters die in 2019 ongekwalificeerd de arbeidsmarkt betraden, was gemiddeld 28 procent na een jaar nog werkzoekend. Van de schoolverlaters met een getuigschrift of diploma secundair onderwijs was 11 procent een jaar later nog op zoek. Van de schoolverlaters met een hoger diploma was dat slechts 5 procent.”

Ontdek: Hoeveel levert een extra diploma op?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

25 november 2021
Anderen bekeken ook