Waarom pendelen goed voor je is
Op het eerste zicht is pendelen van en naar je werk absoluut geen pretje, tot je de psychologische voordelen ontdekt.
Dat Covid-19 ingrijpende gevolgen zou hebben op de arbeidsmarkt werd al vlug duidelijk. De gedwongen lockdown midden maart en de daaropvolgende verplichte veiligheidsmaatregelen brachten heel wat bedrijven in financiële moeilijkheden. Investeringen en aanwervingen werden uitgesteld en de focus lag grotendeels op het overbruggen van die periode. Om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden, werd thuiswerk de norm. Een veilige oplossing… maar niet voor alle werknemers.
Niet elke beroepscategorie of -sector kan overschakelen op thuiswerk. Hierdoor ontstaat er een grote ongelijkheid tussen sectoren waarbij de ene sector harder getroffen wordt dan de andere. Wie werkt in de horeca, toerisme, cultuur- of eventsector heeft doorgaans veel sociaal contact met klanten of publiek. Vaak is social distancing hierbij niet altijd makkelijk te handhaven en dat heeft zo zo’n gevolgen. Horecazaken draaien op halve kracht en moeten soms noodgedwongen personeel ontslaan of zelfs sluiten. Cultuurprogramma’s en events worden uitgesteld of stopgezet en de toeristische sector ziet maar weinig toeristen komen.
Lees ook: Naar deze beroepen is de vraag het meest gedaald
De langetermijngevolgen van die evolutie zijn nog niet helemaal duidelijk. Wat wel een zekerheid is, is dat werknemers die in deze sectoren werken een grotere kans maken om hun job te verliezen. Dit in tegenstelling tot hun collega’s die met behulp van digitale tools wél van thuis uit kunnen werken. Zij zijn over het algemeen beter beschermd tegen de economische gevolgen van Covid-19.
Thuiswerken zorgt ook nog voor een bijkomend gevolg op de arbeidsmarkt. Bedrijven die ten dienste staan van pendelaars en kantoorpersoneel (denk aan broodjeszaken, taxi’s, schoonmaakbedrijven, tankstations…) hangen vaak voor een groot deel af van deze klanten en zien door de crisis eveneens hun omzet en personeelsbezetting dalen.
De digitalisering van de arbeidsmarkt zat er al lang aan te komen maar is door de coronacrisis pas écht een versnelling hoger geschoten. Deze digitale evolutie biedt zeker kansen aan werknemers die hun job (dreigen te) verliezen. Wie zich op professioneel vlak heroriënteert, heeft de sleutel tot professioneel succes. Waar wacht je nog op?
Lees ook: Charter Baanbrekende Werkgever zet in op nieuwe mobiliteit en hybride werken
(mr)
6 oktober 2020Op het eerste zicht is pendelen van en naar je werk absoluut geen pretje, tot je de psychologische voordelen ontdekt.
Heb je tijdens de coronacrisis de smaak van het telewerken helemaal te pakken gekregen? Laat je baas zien dat thuiswerk niets dan voordelen biedt!
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
De maatregelen rond verplicht thuiswerk zetten veel werknemers met hun rug tegen de muur. Al is het dan wel de muur van hun thuiskantoor...
Covid-19 verenigt én verdeelt. We staan wereldwijd allemaal met beide voeten op de grond. Maar het zorgt ook voor sociale ongelijkheid onder werknemers.
Wat ná de coronacrisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Covid-19 plaatst digitalisering hoog op de agenda van Belgische leidinggevenden. Digitale jobs in security en IT zetten hun opmars verder.