Thuiswerken
Vorige

1 van 295

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerkers meer tevreden over vervlechting tussen werk en privé

Corona en de grote ongelijkheid op de arbeidsmarkt

corona ongelijkheid
Het coronavirus behandelt iedereen gelijk zonder onderscheid te maken tussen mensen. Toch zorgt net die gelijke behandeling voor een grote ongelijkheid op de arbeidsmarkt.

Grote impact

Dat Covid-19 ingrijpende gevolgen zou hebben op de arbeidsmarkt werd al vlug duidelijk. De gedwongen lockdown midden maart en de daaropvolgende verplichte veiligheidsmaatregelen brachten heel wat bedrijven in financiële moeilijkheden. Investeringen en aanwervingen werden uitgesteld en de focus lag grotendeels op het overbruggen van die periode. Om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden, werd thuiswerk de norm. Een veilige oplossing… maar niet voor alle werknemers.

Social distancing, sociale ongelijkheid

Niet elke beroepscategorie of -sector kan overschakelen op thuiswerk. Hierdoor ontstaat er een grote ongelijkheid tussen sectoren waarbij de ene sector harder getroffen wordt dan de andere. Wie werkt in de horeca, toerisme, cultuur- of eventsector heeft doorgaans veel sociaal contact met klanten of publiek. Vaak is social distancing hierbij niet altijd makkelijk te handhaven en dat heeft zo zo’n gevolgen. Horecazaken draaien op halve kracht en moeten soms noodgedwongen personeel ontslaan of zelfs sluiten. Cultuurprogramma’s en events worden uitgesteld of stopgezet en de toeristische sector ziet maar weinig toeristen komen.

Lees ook: Naar deze beroepen is de vraag het meest gedaald

De langetermijngevolgen van die evolutie zijn nog niet helemaal duidelijk. Wat wel een zekerheid is, is dat werknemers die in deze sectoren werken een grotere kans maken om hun job te verliezen. Dit in tegenstelling tot hun collega’s die met behulp van digitale tools wél van thuis uit kunnen werken. Zij zijn over het algemeen beter beschermd tegen de economische gevolgen van Covid-19.

Bijkomend gevolg

Thuiswerken zorgt ook nog voor een bijkomend gevolg op de arbeidsmarkt. Bedrijven die ten dienste staan van pendelaars en kantoorpersoneel (denk aan broodjeszaken, taxi’s, schoonmaakbedrijven, tankstations…) hangen vaak voor een groot deel af van deze klanten en zien door de crisis eveneens hun omzet en personeelsbezetting dalen.

Toekomst

De digitalisering van de arbeidsmarkt zat er al lang aan te komen maar is door de coronacrisis pas écht een versnelling hoger geschoten. Deze digitale evolutie biedt zeker kansen aan werknemers die hun job (dreigen te) verliezen. Wie zich op professioneel vlak heroriënteert, heeft de sleutel tot professioneel succes. Waar wacht je nog op?

Lees ook: Charter Baanbrekende Werkgever zet in op nieuwe mobiliteit en hybride werken

(mr)

6 oktober 2020
Anderen bekeken ook