Vorige

1 van 467

Volgende
Volgend artikel:

Werken in coronacrisis: financial & HR-officer Katrien getuigt...

Conflict met een collega? Zo ga je te werk

24 februari 2015
Overkomt het jou ook wel eens dat gesprekken of vergaderingen met collega’s iedere keer volledig vastlopen? Dan zijn de gemoederen zo verhit, dat je niet meer weet hoe het verder moet. Het liefste wil je snel af van die spanning in de lucht, maar je hebt geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt.
conflict collega's
"Fantaseren over een 'ideale' toekomst zet vaak de boel als vanzelf weer in beweging." (Gerrie Vogels, arbeids- en organisatiedeskundige en systemisch coach)

Spanning in de interactie met collega’s gaat niemand in de koude kleren zitten, ook jou niet, zeker als het al langere tijd duurt. Zoiets kost veel energie, waardoor de lol en het plezier in je werk snel zoek raakt. Misschien heb je zelfs al een stemmetje in je achterhoofd dat zegt: ‘het haalt toch niks uit, wat ik ook doe’, en onderneem je daarom niets.

Het is frustrerend, als iedereen alleen nog in problemen lijkt te denken en praten. Daar wordt de sfeer nóg negatiever van. Elke keer de aandacht (alweer!) naar moeilijkheden en bezwaren gaat, sijpelt dat beetje energie wat jij nog hebt, ook weg. Gevolg: nog meer chagrijn.

Een ‘ideale’ toekomst

Wat je kan doen als de fut eruit is bij jou en je collega’s en je toch met elkaar in gesprek wil blijven om het tij te keren? Kom uit die lastige impasse met jullie verbeeldingskracht. Fantaseren over een ‘ideale’ toekomst zet vaak de boel als vanzelf weer in beweging.

Hoe dat werkt? Al fantaserend krijgt je onderbewuste de boodschap: zó ziet de nieuwe, ideale situatie eruit, dit is wat we dan doen en zus en zo draag ik mijn steentje daaraan bij. Vervolgens is het een kwestie van tijd. Bijzonder genoeg gaan jij en je collega’s zich vanzelf gedragen naar het nieuwe, ideale toekomstplaatje.

Je gaat in de vastgelopen situatie dus wel met elkaar in gesprek, maar op een bepaalde manier. In plaats van te focussen op de problemen, richten jullie je aandacht op de ideale situatie. Hier geldt wel een belangrijk motto: hoe concreter hoe beter.

Zo ga je te werk

 • Zorg ervoor dat je aantekeningen maakt, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een mindmap. In elk geval moet er iets op papier komen te staan, zodat je straks kunt evalueren.
   
 • Stel de volgende twee vragen:
  - Wat gaat goed?
  - Waar wil je meer van?

  In deze fase is het belangrijk dat je puur nieuwsgierig bent naar alle ideeën. Laat de fantasie zijn werk doen zonder discussie te voeren over of het wel of niet haalbaar is, of dat wel of geen goed idee is, enzovoort.
   
 • Doe verder niets. Hooguit maak je wat concrete afspraken wanneer dat voor de hand liggend is. Verder laat je het bezinken, terwijl de tijd zijn werk doet.
   
 • Wat er gebeurt is dat het visualiseren zijn werk doet. Ongemerkt, onbewust zetten jij en je collega’s de verbetering in gang. Omdat jullie in gedachten al een stap richting de gewenste toekomst hebben gezet en daardoor concrete ideeën hebben over hoe het eruit kan gaan zien.
   
 • Evalueer na een poos. Door de aantekeningen erbij te pakken en te markeren welke punten verbeterd zijn. Vier jullie successen en als het nodig is, kun je verder fantaseren naar verdere verbetering.
   
 • Nog een leuke bijkomstigheid: deze aanpak kun je ook toepassen op privé situaties!

(gv) 

Als geregistreerd arbeids- en organisatiedeskundige en systemisch coach ondersteunt Gerrie Vogels bij de ontwikkeling van mens en organisatie. Bevorderen van samen-werken met plezier én resultaat is een van haar stokpaardjes.
Vraag het gratis eBook ‘Samen Werken’ aan - waarom teamproblemen blijven bestaan en hoe dit te doorbreken - via www.centrumvoorsystemischwerken.nl.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13511 andere jobs