Lerares

24 augustus 2012
Er bestaan van die krantenkoppen die zo onbeschaamd om lezers smeken dat je er meteen aan toegeeft. Afgelopen weekend: ‘Leerkracht mag geen seks hebben met leerlingen.’
San F. Yezerskiy
San F. Yezerskiy combineert een voltijdse jobs in de Vlaamse film met een prille carrière als schrijver.

In de VS was een 28-jarige lerares veroordeeld tot een celstraf omdat zij met vijf van haar (meerderjarige) leerlingen had liggen cohabiteren - bij momenten met allemaal tegelijk.

Zoals zo vaak was het niet de inhoud van het artikel waaraan ik mij ergerde, maar wel de commentaren die bezoekers op de website hadden achtergelaten. (God, mijn geklaag over dat internet altijd. Bij momenten voel ik mij zeventig jaar oud. Nog even en ik begin op de bus wildvreemde mensen aan te klampen om hen te vertellen hoe de wereld eruit zag in 1994.)

De ene helft van de reacties kwam van Echte Mannen, die de hele zaak weglachten met oneliners die zo uit F.C. De Kampioenen hadden kunnen komen. ‘Die lerares ziet er wel een hete uit, dus dan moet zoiets toch kunnen?’ ‘Ik had zoveel geluk niet vroeger, haha!’ ‘Jongens van achttien hebben niet liever.’ Dat genre. De andere helft trok van leer tegen het puriteinse Amerika en vond een celstraf voor dit vergrijp zwaar overdreven. Wat had de lerares immers fout gedaan?

Wie leerkracht wil worden, weet dat er bij dat vak een paar voorwaarden horen. Je verdient belachelijk weinig, krijgt voortdurend gezeik te verduren van zowat iedereen en, oh ja, je mag geen relatie beginnen met iemand aan wie je lesgeeft. Het maakt zelfs geen verschil of je oprecht verliefd bent op één persoon dan wel seksfeestjes organiseert voor de hele klas: zolang er ook een leerkracht-leerlingverhouding bestaat, is dit niet oké. Het maakt deel uit van de deontologie, net zoals we liever niet willen dat een psycholoog avances maakt bij een van zijn patiënten.

Wat mij zo pissig maakt, is dat deze regels nu weggelachen worden omdat de lerares een jonge, gemiddeld aantrekkelijke vrouw is. Ik durf er heel wat op te verwedden dat, mocht een mannelijke leerkracht hetzelfde hebben gedaan, de meute op de krantensites nét niet om zijn opknoping zou vragen. Maar in dit geval is er niets aan de hand, want wat kan ons het beroep of de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een vrouw schelen, zolang zij beschikbaar is voor seks?

Serieus: hoe lang gaan we nog vasthouden aan deze hele cultuur van jongetjes-onder-elkaar? Waarom is het voor een tienerjongen stoer om seks te hebben met zijn leerkracht, maar voor een tienermeisje alleen maar vies? Waarom high-fiven we de misstappen van een knappe vrouw, terwijl een vadsige man een vuist in het gezicht zou krijgen? Komen we niet zestig jaar te laat om onze verwachtingen van mensen nog te verdelen volgens geslacht?

Er waren zelfs lezers die deze rechtzaak vergeleken met het proces tegen Pussy Riot in Rusland, diezelfde dag. Ook deze vrouw was volgens hen het slachtoffer van een politieke afrekening. Ik ben blij dat de dames van Pussy Riot dit niet hebben gelezen. Volgens mij reageren zij nogal slecht op zoveel misplaatst machismo.

(sf) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16955 andere jobs