2 technici getuigen: techniek is magnifiek!
Van jongs af aan hebben ze iets met techniek. Noem het maar een fascinatie waaraan ze niet konden weerstaan. Waar hen dat bracht?
Dikwijls gaat het in nieuwsuitzendingen of -pagina’s over werk, maar dan niet zozeer over de mensen die al dat werk ook effectief uitvoeren. Wil dat nu net de rode draad zijn in het boek Voor de kost: de doeners aan het woord. De veertig geïnterviewden spreken over de eigenheid van hun job en over de uitdagingen en bedreigingen ervan.
In het boek staan heel wat beroepen die al even meegaan zoals postbode, lasser, verpleegkundige, drukker en zeeloods. Sommige staan onder druk en dreigen te verdwijnen, andere lijken de moderne tijd te overleven, vaak met enige aanpassingen. Of zoals een verzekeraar het ergens in het midden stelt: “Mensen, besef goed, we zullen allemaal moeten blijven bijscholen.”
De keuze van de veertig beroepen is gevarieerd, al lijkt de vaak aangehaalde digitale transformatie wel wat ondervertegenwoordigd. In de lijst van veertig bijvoorbeeld geen informatici, webdesigners of digitale marketeers. Die transformatie (en robotisering) sijpelt wel vaak door in de gesprekken. Bitter zijn bijvoorbeeld de illustraties van een economie die steeds meer mensen naar de rand van de samenleving jaagt of gewoon de job bemoeilijken. “Het gevoel dat er geen tijd is, leeft algemeen”, vertelt een klantenadviseur van een bank.
Het valt fel op hoe velen in het boek aangeven graag te werken. In tijden van langer werken misschien nog de meest positieve boodschap. Veel mensen houden duidelijk echt van hun beroep.
Ook de ambitie om deel uit te maken van de economie van de toekomst leeft sterk. Mensen willen dat er naar hen wordt geluisterd, dat er respect is voor hun kennis, ervaring en inzicht. Net als voor hun inzet, ijver en loyauteit. Maar velen laten duidelijk uitschijnen dat het ook beter kan en komen met tal van oplossingen. Wat hen ergert, is de altijd maar groeiende controle en ‘paperasserij’.
(wv)
Dirk Barrez, Voor de kost. 40 mensen over hun job en echt werk, ISBN: 97890893181832018, 176 pagina’s, 2018
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Van jongs af aan hebben ze iets met techniek. Noem het maar een fascinatie waaraan ze niet konden weerstaan. Waar hen dat bracht?
Van job veranderen is niet evident, van sector nog minder. Johan Aerts (53) zette de stap van de bankwereld naar het autocircuit en doet zijn verhaal.
De voorbije drie jaar trok Fientje De Maeyer als verpleegkundige bij Kind & Gezin door Brussel. Dit is haar verhaal ...
Sandro van het Groenewoud en Luc Diels gaven hun carrières in marketing en management op om hun passie te volgen.
In de aanloop naar haar dertigste verjaardag probeert Laura 30 jobs uit, in de hoop alle ingrediënten te vinden voor haar ultieme droomjob.
Wat als iemand je vandaag je droomjob aanbiedt? Ben je dan klaar om meteen je slag te slaan?
Mag je met je bedrijfswagen op reis? En waar moet je zoal rekening mee houden? Een overzicht...
Hoe ziet de taak van een rijlesgever eruit? “Goed dat je ons niet ‘instructeur’ noemt, want dat zijn we al lang niet meer”,
Hoeveel bedraagt de gemiddelde loonverwachting bij de start van de eerste job voor (advanced) masters? Een overzicht...
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?