Net afgestudeerd
Vorige

1 van 147

Volgende

Belgische starter verdient 2.177 euro

23 september 2011
Gemiddeld 2.177 euro bruto. Zoveel verdienen de respondenten van de Jobat Salary Survey, een loonenquête bij 50.000 werkende Belgen, met maximaal één jaar werkervaring.
Startloon vrouw

Wil je als pas afgestudeerde meteen goed je boterham verdienen, dan ga je het best aan de slag in de farmasector. Ook het onderwijs, de chemie en de overheid leggen hun nieuwkomers financieel in de watten. Starters met ambitie in de reclame, de toerismesector of de horeca, springen de eerste jaren maar beter zuinig om met hun zuurverdiende centen.

Geen ervaring

‘Bedrijven werken niet altijd met vaste barema’s, maar ze hebben wel een goed idee van wat ze willen betalen voor een pas afgestudeerde zonder ervaring’, bevestigt Yves Van de Steen, account director Aon Hewitt, dat bedrijven onder andere adviseert over employee benefits. ‘Dat bedrag hangt af van het diploma, de functie en het niveau van de starter. Een actuaris of burgerlijk ingenieur krijgt meer dan een administratief bediende.’

Ook de regio waar je werkt en de grootte van het bedrijf spelen een rol; factoren waarop je als sollicitant weinig invloed hebt. Is het dan zinloos om te onderhandelen over je loon met je eerste werkgever? Neen. ‘Er zit meestal wat speling op die bedragen. Als een bedrijf een functie niet ingevuld krijgt, kan het moeilijk zeggen: ‘We betalen 2.500 euro en geen cent meer’.

Opslag na een jaar

De meeste starters mogen volgens Van de Steen opslag verwachten na een jaar. ‘De werkgever berekent die verhoging op basis van de performantie van de medewerker. Aan het begin van de carrière, als de leercurve snel stijgt, is de kans groter dat ook het loon die beweging volgt. Na een aantal jaar in dezelfde functie zullen de loonsverhogingen minder uitgesproken zijn.

Bij 13,4 procent van de bevraagde werknemers in de Jobat Salary Survey ging de laatste loonsverhoging hand in hand met een promotie. ‘In bedrijven met veel werknemers ligt het min of meer vast welk salarispakket verbonden is aan welke functie. Bij een promotie weet je dus waar je je aan mag verwachten. Kleine ondernemingen beslissen gemakkelijker à la tête du client’, besluit Van de Steen.

Jobat Salary Survey 2011: Gemiddeld brutomaandloon van werknemers met max. 1 jaar ervaring

(mo) - Foto: (bd)
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook