Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 544

Volgende

België koploper in openstaande jobs

In ons land is 2,9 procent van alle openstaande banen niet ingevuld. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde van 1,8 procent. Vooral de bouw en de industrie hebben problemen om de geschikte arbeidskrachten te vinden.
#

Als we het in voetbaltermen zouden stellen, is België met zijn percentage van 2,9 procent Europees vicekampioen. Althans als het gaat om openstaande jobaanbiedingen. Alleen Tsjechië kent met 3 procent een nog hoger percentage inzake openstaande jobs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

België vs. buurlanden

Het hoge cijfer in ons land wijst erop dat de vraag van werkgevers niet optimaal aansluit op het arbeidsaanbod. De werkgelegenheidsgraad bleef het afgelopen jaar eerder status quo. Er zijn nog heel wat werkzoekenden in België, maar zij voldoen blijkbaar niet genoeg aan de eisen van bedrijven en organisaties.

België is dan wel een van de koplopers, ook in onze buurlanden raken jobs soms moeilijk ingevuld. Zo zijn ook Duitsland (2,6 procent), het Verenigd Koninkrijk (2,5 procent) en Nederland (2,0 procent) bovenaan de lijst terug te vinden. Griekenland bengelt met slechts 0,3 procent openstaande jobs onderaan de lijst.

Kampioen

Wat ook opvalt, is de toename van de openstaande jobs in België. Ons land kent inzake openstaande jobs de grootste procentuele stijging binnen de EU, en dit in vergelijking met het laatste kwartaal van 2015. In België is dat cijfer in twee jaar tijd namelijk toegenomen van 2,2 procent tot dus 2,9 procent. Terwijl het EU-gemiddelde gedurende die periode zo goed als constant bleef.

In bepaalde sectoren raken de open jobs in ons land zelfs extra moeilijk ingevuld. Zo doet de Belgische industrie- en bouwsector het op dat vlak eerder slecht in vergelijking met andere landen. Het aantal openstaande vacatures in deze branche loopt in ons land namelijk op tot 3,5 procent. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde in de bouw en industrie ligt wat dat betreft op 1,4 procent. In deze categorie is België zelfs helemaal Europees kampioen.

(wv) 

4 april 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook