Langer werken
Vorige

1 van 60

Volgende

Belg vindt langer werken onvermijdelijk

10 juni 2010
De Belg is zich scherp bewust van de maatregelen die nodig zijn om ons land financieel gezond te maken. Dat blijkt uit een enquête van Jobat bij 9.000 actieve Belgen. Een meerderheid vindt het verhogen van de pensioenleeftijd onvermijdelijk. Bijna de helft is ervan overtuigd dat het brugpensioen zal verdwijnen. Maar slechts één op zes vindt dat de overheid voldoende maatregelen neemt om langer werken te stimuleren.

De meeste Belgen lijken zich verzoend te hebben met de vaststelling dat langer werken onvermijdelijk wordt. Nochtans willen we het niet echt. Tweederde van de bevraagde Belgen zegt vroeger dan de pensioengerechtigde leeftijd te willen stoppen met werken. De voornaamste redenen daarvoor zijn: meer tijd voor kinderen en kleinkinderen, fysieke problemen en, ietwat verrassend, plaats maken voor jonge werknemers.

Slechts 3 op de 10 Belgen willen zo lang mogelijk werken. Maar dat doen ze, naast omwille van het sociale contact, vooral om financiële redenen: om meer geld te verdienen of omdat ze vrezen met hun pensioen niet rond te komen.

Grafiek: Wat drijft u om langer te werken?    

Wie van plan is om vroeger uit te stappen, zegt dat onder andere flexibele en kortere werktijden of meer vakantiedagen hem zouden kunnen overtuigen om toch langer aan de slag te blijven. Maar slechts één op zes vindt dat overheid en werknemers voldoende werk maken van dergelijke initiatieven.

Nochtans bestaan er maatregelen zoals loopbaanonderbreking en deeltijds werken die de druk van de carrière kunnen halen. Er bestaat zelfs een groot draagvlak voor: van alle respondenten jonger dan 50 jaar zouden 4 op de 10 graag eens 6 maanden tot een jaar stoppen met werken. Vooral dertigers zien dit zitten.

Grafiek: Als we in de toekomst langer zullen moeten werken, zal ik...    

Toch heeft 60 procent nog nooit gebruik gemaakt van een of andere vorm van loopbaanonderbreking. Net zoveel respondenten zeggen zo’n pauze, met het oog op hun pensioen, zelfs te willen vermijden. Om dezelfde reden willen 6 op de 10 ook zoveel mogelijk voltijds werken. Als uiteindelijk blijkt dat de pensioenleeftijd toch wordt opgetrokken zegt nog een derde fulltime aan de slag te willen blijven.

(wv)       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook