Vorige

1 van 127

Volgende
Volgend artikel:

Millennials en corona: meer pessimisme, minder stress

Allochtone jongeren minder assertief en optimistisch

5 juli 2011
Allochtone jongeren hebben het vaak moeilijk op de arbeidsmarkt. Ze worden niet alleen vaker gediscrimineerd, ze stellen zich doorgaans ook minder assertief op.
Allochtoon

Allochtone jongeren zijn in Nederland twee keer zo vaak werkloos als autochtone jongeren. Dat zette het jongerennetwerk FNV Jong ertoe aan een onderzoek te organiseren waarbij ruim 500 jongeren betrokken werden.

Minder assertief

Uit het onderzoek blijkt dat allochtone jongeren een pak minder assertief zijn dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Als een werkgever bijvoorbeeld zijn belofte voor een vast contract niet nakomt, dan zou meer dan de helft van de autochtone Nederlandse jongeren daartegen protesteren. Van de allochtone jongeren zou slechts 39 procent dat doen.

Allochtone jongeren moeten ook vaker tevreden zijn met minder werkzekerheid. De helft van hen zegt een goed netwerk te missen om succes te hebben op professioneel gebied. Onder de autochtone jongeren is dat bij maar 30 procent het geval. 13 procent van de allochtonen voelt zich wel eens gediscrimineerd door een werkgever, terwijl hetzelfde geldt voor vijf procent van de autochtonen.

Eigen ontwikkeling is belangrijkste

Uit een onderzoek van Intermediair onder 3328 hoogopgeleiden blijkt bovendien dat allochtone hoogopgeleiden heel wat minder optimistisch zijn over de huidige arbeidsmarkt dan autochtone hoogopgeleiden.

Terwijl slechts vier procent van de hoogopgeleide autochtone Nederlanders denkt dat de arbeidsmarkt het komende jaar zal verslechteren, beoordeelt 41 procent van de allochtonen de huidige arbeidsmarkt als zeer ongunstig.

De salarisverwachtingen van allochtone hoogopgeleiden zijn bescheidener dan die van autochtone hoogopgeleiden. Ze hechten doorgaans meer belang aan de eigen ontwikkeling dan aan de sfeer op het werk of de balans tussen werk en privé.

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16519 andere jobs