Starters Vorige

1 van 138

Volgende

40 jobs in 40 weken: de lotgevallen van Hanne (18) & Brecht (19)

'Welke job wil je later uitoefenen?' is vaak geen evidente vraag voor laatstejaars secundair onderwijs. Ook Brecht Herteleer (19) en Hanne Reumers (18) waren er na hun afstuderen in juni nog niet helemaal uit welke richting ze precies uit wilden. En toen kwam Roadies in hun leven.

7 oktober 2013

Delen

Hanne Reumers (18) Roadies
Hanne Reumers (18) © Roadies

Ontdekken wat je graag doet, leer je het best uit ervaring. Dat is de insteek van Roadies, een project binnen het Ministerie van Onderwijs en Vorming dat twee jongeren de kans biedt om 40 weken lang 40 verschillende jobs uit te testen.

Na een lange selectieprocedure met verschillende rondes en opdrachten mochten Brecht en Hanne zich van de 330 kandidaten de gelukkige roadies noemen. Sinds 1 augustus betreden zij een schooljaar lang de werkvloer van maar liefst 40 uiteenlopende jobs. Van laborant tot contactcentermedewerker, iedere week worden zij verrast door een ander beroep en brengen zij verslag uit over hun ervaringen. Hoe het hen vergaat? We vroegen het aan de nieuwsgierige spring-in-'t-veld Hanne.

"Het is ongelooflijk fijn. Compleet anders dan naar school gaan. Uiteraard is het hard werken, maar je doet iets wat je graag doet en daardoor valt het allemaal zo goed mee."

Wat vond je de leukste job tot nu toe? 

"Een weekje verpleegkundige zijn, vond ik heel leuk. Niet dat ik hierin wil verdergaan, maar het was wel een unieke kans om deze job eens te mogen meemaken. Zo stond ik plots een keizersnede te volgen en dat vond ik best speciaal voor een maandagochtend. Ook het beroep van slager heeft me positief verrast. 's Ochtends mijn eigen gehakt maken en vlees snijden, en nadien op de markt je vleeswaren inpakken in dat typische beenhouwerspapier en verkopen, dat had wel iets."

Welke functie lag je minder goed? 

"Tot nu toe vond ik alle jobs even uitdagend en verrassend. Er zijn bijvoorbeeld een paar beroepen geweest die ik zonder dit project waarschijnlijk nooit had leren kennen. Wat ik nu wél weet, is dat ik wellicht nooit technicus zal worden. Dat ligt me niet echt. Maar kunnen zien wat zo'n beroep inhoudt en er zelf van kunnen proeven, is natuurlijk bijzonder leerrijk."

Is het niet vervelend om iedere week ergens anders aan de slag te gaan? 

"Neen, absoluut niet. Het is de ideale manier om je leven en het werken eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Het werkleven is helemaal anders dan studeren en dat kan ik dankzij Roadies allemaal zelf ervaren. Ik besef ook steeds meer waarvoor ik studeer. Zo deed ik een aantal jobs waar je geen diploma voor nodig hebt en dat is voor mij toch een stimulans om volgend jaar te gaan verder studeren."

Nog meer dan 30 jobs te gaan. Wat mag er volgens jou nog aan bod komen? 

"Ik wil eigenlijk zoveel mogelijk uitproberen. Want soms hebben jobs waarvan je eerst denkt dat ze niets voor jou zullen zijn, toch een zekere charme die je niet verwacht. Dus ik sta open voor alles. Behalve meisje van plezier of iets in die aard. (lacht)"

Wordt het ondertussen al iets duidelijker welke richting je later wil uitgaan? 

"Teksten voor de blog (www.roadies.be) schrijven en bijhorende foto's maken, zijn zaken die ik heel graag doe. Misschien doe ik daar later iets mee. Maar eerlijk gezegd, ik weet het absoluut nog niet en denk dat het alleen maar moeilijker gaat worden omdat we nog zoveel jobs moeten uittesten."

Meer weten over de avonturen van Hanne en Brecht? Check de website www.roadies.be voor leuke verslagen en filmpjes.

(nm) - Roadies is binnen het Ministerie van Onderwijs en Vorming een project onder de leiding van Klasse en Maks!, in samenwerking met VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en DBO (Dienst Beroepsopleiding), gesteund door ESF (European Social Fund). Dankzij hun steun krijgen Hanne en Brecht een correct loon uitbetaald. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?