3 managementtips van Fc Barcelona

24 juni 2011
Ze wonnen net de Champions League finale en hebben Lionel Messi, een van de beste spelers ter wereld, in hun bezit. Het geheim van hun succes? Volgens The Economist hangt alles af van een goed management.
Fc Barcelona

$ 488 miljoen

De afgelopen vier jaar zijn hun inkomsten verdubbeld, met in 2010 het duizelingwekkende bedrag van $488 miljoen.

Toch verschilt hun aanpak niet drastisch van andere bedrijven, dat is althans wat Boris Groysber van de Harvard Business School zegt. Hij deed een onderzoek naar analisten uit de banksector.

Eigen spelers

De studie werd uitgevoerd op duizend analisten. Hieruit bleek dat de prestaties van diegene die onlangs van bedrijf veranderden, gedurende een hele tijd daalden. Een probleem waar Fc Barcelona geen last van heeft. De meeste van hun leden zijn immers lokale spelers die vroeger nog naar ‘La Masia’ gingen, de voetbalschool van Barcelona. Barça heeft het dus begrepen, zij proberen hun team vooral te vergroten met eigen leden. Zo maakte Lionel Messi, de Argentijnse topvoetballer, al op 16-jarige leeftijd deel uit van de club.

3 management tips

  1. Eigen talent: managers die investeren in het behouden van eigen talent hebben vaak het hoogste rendement. Dit geldt ook voor voetbalteams...
  2. Opleiding: Fc Barcelona hecht veel waarde aan een goede opleiding van hun eigen spelers. Zo komen 8 van hun kernspelers uit La Masia, de voetbalsschool van Barça.
  3. Fans: Fc Barcelona hecht veel waarde aan hun relatie met de fans. Zo is de club bijvoorbeeld eigendom van 150.000 leden en niet van een multinational of zakenman.
  4. Niet enkel voetbal: Fc Barcelona is een echt merk geworden. Reden hiervoor is dat de club ook andere sporten dan enkel voetbal promoot. Bovendien dragen al deze andere sporten dezelfde clubnaam. Denk maar aan basketbalclub Fc Barcelona.
  

(mw) - Bron: businessinsider.com  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook