Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerk: wat betaalt je baas, wat betaal je zelf?

3 extra's voor de werknemer

30 april 2010
De overheid heeft de voorbije jaren verschillende plannen uitgewerkt die het bedrijven makkelijker maken om werkgevers extraatjes te geven, zonder daar zelf al te diep voor in de portemonnee te duiken.
extralegale voordelen (rp)

1. Een pc ter beschikking stellen

Je werkgever kan een pc kopen en die gratis ter beschikking stellen van zijn werknemers, zodat ze daar thuis op kunnen werken. Hij kan ook het internetabonnement voor zijn rekening nemen. In dit scenario blijft het bedrijf eigenaar van de apparatuur en gaat het voor de werknemer om een belastbaar voordeel. Daarbij gaan we ervan uit dat de werknemer ook in zijn vrije tijd de pc gebruikt. In de praktijk betaalt de werknemer 180 euro belasting per jaar voor de computer en 60 euro voor de internetaansluiting.

2. Thuiswerkvergoedingen

Telewerk wordt op verschillende manieren gestimuleerd en kan fiscaal interessant zijn voor de werkgever. In principe moet elke werkgever de kosten van zijn thuiswerkers vergoeden. Dat kan via een forfaitair bedrag dat de werknemer maandelijks op zijn loonfiche krijgt, of via een onkostenvergoeding. Beide systemen zijn financieel aantrekkelijk om een werknemer te belonen. Let wel: wanneer er geen schriftelijke regeling is, moet een werkgever zijn werknemer sowieso een forfaitair bedrag van 10 procent van zijn brutoloon betalen voor thuiswerk. Een en ander kan dus best formeel geregeld worden. Zolang de vergoeding niet hoger is dan 10 procent van het brutoloon, beschouwt de fiscus dit als een belastingvrije kostenvergoeding.

3. PC Bonus

Het systeem dat de voorbije zomer werd geïntroduceerd. Werknemers met een bruto belastbaar jaarinkomen tot 21.600 euro kunnen zelf een pc, internetabonnement en randapparatuur kopen en aan hun werkgever vragen om de factuur terug te betalen. De werkgever kan zelf kiezen hoeveel hij wil bijdragen. Het volledige bedrag is voor de werkgever aftrekbaar van de belastingen. Voor werknemers is dit een leuk extraatje, zolang het terugbetaalde bedrag niet meer is dan 550 euro bedraagt. De werkgever kan meer terugbetalen, maar op die extra kost worde de werknemer dan wel belast.

(eb/wv) - Illustratie: (rp) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16878 andere jobs