Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 879

Volgende
Volgend artikel:

Is werken in de zorg iets voor jou?

2 technici getuigen: techniek is magnifiek!

“Ik noem me wel eens een computerdokter.” (Gery Hanegreefs)
Van jongs af aan hebben ze iets met techniek. Noem het maar een fascinatie waaraan ze niet konden weerstaan. Waar hen dat bracht? Alvast naar een technische job waar ze nog lang niet op uitgekeken zijn. Naar auto’s, pc’s en vliegtuigen.

Zou er zoiets bestaan als technisch DNA? Bij Gery Hanegreefs is de liefde voor techniek en mechaniek alvast iets wat hem en zijn oudere broers al vanaf jonge leeftijd verbindt. “Ik herinner me nog hoe ik gefascineerd kon staan kijken naar m’n oudere broers die een radio of een ander toestel uit elkaar haalden”, vertelt hij.

Na zijn opleiding automechanica werkte Gery een tijdje bij Carglass. Eerst als technieker, later in een administratieve functie. “Het is vooral in die periode dat mijn interesse in computers aangewakkerd werd. Ik wilde me erin verdiepen en begrijpen hoe die dingen echt werken. Ik begon allerlei boeken over computers te kopen en werd lid van een computerclub. Op een dag kreeg ik van een jeugdvriend de vraag of ik niet bij hem in de zaak wou komen werken als computertechnicus. Mijn liefde voor computers had toen al zulke proporties aangenomen dat ik niet kon weigeren.”

Computerdokter

Vandaag werkt Gery al meer dan 10 jaar bij Digame, een computerzaak in Leuven. “Ik noem me wel eens een computerdokter die zieke toestellen opnieuw gezond moet zien te maken. Belangrijk in mijn job is dat ik de juiste diagnose stel. Gelukkig bestaan daar programma’s voor, die me erachter helpen komen welk onderdeel aan vervanging toe is. Eenmaal ik dat weet, kan ik aan de operatie beginnen en m’n patiënt op relatief korte termijn weer op de been krijgen.” Gery voegt eraan toe dat herstellingen tegenwoordig alsmaar sneller moeten gebeuren. Vooral zelfstandige ondernemers kunnen hun computer steeds minder missen.

Van automechanieker tot computertechnicus, voor Gery was het een logische stap. “Het gaat allebei over het formuleren van oplossingen voor problemen. Het geeft me veel voldoening. Zeker wanneer ik merk dat ik klanten hierdoor uit een impasse kan halen.” Hoezeer Gery ook door technologie gefascineerd is, het belet hem niet om met een kritische blik te kijken naar de technologische (r)evolutie. “Ik zie prachtige dingen ontstaan. Zoals nanotechnologie, die het mogelijk maakt om via een digitale detector binnen het kwartier kankercellen op te sporen in je lichaam. Maar tegelijkertijd maak ik me ook de bedenking of de computer het niet zal overnemen van de mens. Volgens mij zal de uitdaging erin bestaan dat wij als mens de touwtjes in handen blijven houden.”

Passie voor vliegtuigen

Jasper Vanderstappen kon na zijn opleiding luchtvaarttechnologie meteen aan de slag als vliegtuigtechnieker bij Sabena Aerospace in Zaventem. “Zowel mijn studiekeuze als mijn job vloeit voort uit mijn passie voor vliegtuigen. De techniek die het mogelijk maakt dat die toestellen kunnen opstijgen, vliegen en landen, heeft me altijd enorm geboeid.”

De werkdagen van vliegtuigtechnicus Jasper zijn zeer gevarieerd. Er zijn dagen waarop er aan het algemene onderhoud van vliegtuigen gewerkt wordt. Maar het gebeurt regelmatig dat er zich onvoorziene technische problemen voordoen. Dan is het alle hens aan dek om het vliegtuig te herstellen. “Bij een defect halen we er bijna altijd de Aircraft Maintenance Manual (AMM) bij. Je zou het onze bijbel kunnen noemen. Daarin worden de verschillende onderdelen beschreven en vind je ook een handleiding over hoe je technische problemen kan oplossen.” Jasper benadrukt het belang van een goed contact met de bemanning. Hun informatie kan hem als technicus helpen om een probleem zo snel mogelijk te identificeren en aan te pakken.

Adrenaline

Wat Jasper het meest boeit in zijn job? “In ons vak moet je supernauwkeurig zijn. Je mag er nooit zomaar van uitgaan dat iets in orde is. Je wil zeker zijn. Ook al werken we onder tijdsdruk en weten we dat vliegtuigen zoveel mogelijk moeten vliegen, toch zullen we van veiligheid altijd onze topprioriteit maken.”

Jasper houdt van de operationele buzz van een luchthaven. Zeker wanneer er een technisch defect vastgesteld wordt, is het een en al actie rond het vliegtuig in kwestie. “De troubleshooting die bij m’n job hoort, geeft me adrenaline. Als ik zie dat passagiers opgelucht ademhalen wanneer ze vernemen dat we het vliegtuig hebben kunnen herstellen, dan geeft me dat vleugels.”

(nd) 

Jasper Vanderstappen
Vandaag beschikt Jasper over de technische kennis waarmee hij vliegtuigen van het type Embraer 175/195 en Airbus 320 kan onderhouden en herstellen. Dit gebeurt weliswaar onder het toezicht van collega’s met meer ervaring. Want in de wereld van de luchtvaarttechniek gelden strikte regels over wie welke werkzaamheden aan een vliegtuig mag uitvoeren. “Met de ervaring die ik nu opdoe, wil ik een licentie van de luchtvaartautoriteiten bekomen. Daarmee kan ik dan vliegtuigen vliegwaardig verklaren.” 7 mei 2018
Anderen bekeken ook