10 dingen die een tourmanager moet doen

Kings of Leon, Coldplay, De Jeugd van Tegenwoordig. Allemaal komen ze deze zomer naar de grote festivalweides, en ook allemaal hebben ze hun tourmanager mee. Hij is de plaatsvervangende manager als de bands op tournee gaan. Maar … waaruit bestaan zijn taken precies?
#

1. Babysit

Als tourmanager ben je het manusje-van-alles. Zélfs de babysit van de muzikanten en crewleden. Ze komen je alles vragen en jij moet de hele tijd checken of ze alles hebben: van paspoort tot instrumenten. Volgens de tourmanagers voelt het soms alsof je met een bende kinderen op schoolreis bent.

2. Reisleider

Als tourmanager heb je de leiding over van alles en nog wat: van hotels boeken, de reis uitstippelen, tot zorgen dat de crewleden klaar zijn om het podium op te gaan.

3. Boekhouder

Ben je tourmanager? Dan mag je jezelf machtig noemen. Jij bent immers de enige persoon die een concert kan annuleren.

Ook wat geld betreft heb jij de touwtjes in handen. Zo moet je er steeds voor zorgen dat alles betaald wordt en dat de groepsleden dagelijks hun zakgeld – ook wel ‘per diem’ genoemd - krijgen.

4. Personal shopper

Witte m&m’s, mineraalwater uit Thailand … je kunt het zo gek niet bedenken of artiesten vragen erom. Als tourmanager ben jij diegene die de rider - het bewuste lijstje - moet opstellen en ervoor moet zorgen dat al hun eisen ingewilligd worden.

5. Diplomaat

Als tourmanager zorg je niet alleen voor de lijstjes en boekingen, je taak bestaat ook uit bemiddelen. Als er een discussie of ruzie ontstaat tussen de crew en de security, de luchtvaart- of het hotelpersoneel moet jij de diplomatische bemiddelaar zijn. En een artiest uit de gevangenis halen? Het is allemaal ‘part of the job’!

6. Chaperon

Je hebt niet alleen contact met wereldberoemde artiesten, je beheert ook nog eens hun gastenlijst én de backstagepassen.

7. Drinkmaatje

Waarschijnlijk denk je nu al: ‘Dat is een leuke!’ En dat is het ook. Als tourmanager hoort ontspannen met de muzikanten ook tot je dagtaak. Bovendien kun je er niet aan onderuit: samen ontspannen komt de groepssfeer ten goede.

8. Egomasseur

‘Een artiest heeft altijd gelijk, zélf als hij ongelijk heeft’. Probeer dus niet te veel tegen te spreken, want als de artiest je niet langer wil, heb je een probleem. Behalve hun ego strelen, ben je echter ook hun persoonlijke psycholoog. Af en toe hun hart eens tegen je luchten, ook zij hebben er nood aan.

9. Zigeuner

Als tourmanager ben je constant op de baan. Waar de band gaat, ga jij. Je leidt dus min of meer een nomadenbestaan. Een ‘nine tot five’-job kun je dit zeker niet noemen.

10. Vertrouweling

Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar als tourmanager word je geacht om alles voor jezelf te houden. Totale geheimhouding is vereist en uit de biecht klappen kan ernstige gevolgen hebben. Daarom: ‘what goes on tour, stays on tour’!

(mw) - Bron: Humo

29 juni 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte