Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 222

Volgende

1 op 3 zelfstandigen neemt geen vakantie

Terwijl de meeste werknemers genieten van hun jaarlijks verlof gaan zelfstandigen – over het algemeen – vaak gewoon door met werken. Dertig procent van de Belgische zelfstandige ondernemers neemt zelfs totaal geen vakantie. Dat blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo.
#

Zelfstandigen die wél vakantie nemen, doen dat voornamelijk – en haast uitsluitend – tijdens de zomermaanden.

10 dagen minder vakantie

Een zelfstandige neemt gemiddeld 11,5 dagen vakantie per jaar, weekends en feestdagen niet meegerekend. Een werknemer in loonverband neemt er minstens 10 meer. Unizo merkt bovendien op dat een ondernemer tijdens zijn verlof het werk veel moeilijker los kan laten.

Van de zelfstandigen kan 35 procent niet volledig afstand nemen van het bedrijf tijdens de afwezigheid. 64 procent wordt tijdens zijn verlof zelfs op regelmatige tijdstippen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op de werkvloer.

Volgens Unizo gaat dat gegarandeerd ten koste van de creativiteit en productiviteit. Enkel vakantie kan immers zorgen voor een nieuwe adem en de nodige energie om op hetzelfde niveau door te gaan. Zij raden de ondernemers dan ook aan om voldoende ruimte te laten voor vakantie.

(kv) – Bron: Express.be

22 juli 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook