Loonkloof
Vorige

1 van 123

Volgende
Volgend artikel:

Je loon als starter

1 op 3 vrouwen is grootste kostwinner gezin

Bijna één op drie vrouwen in de belangrijkste kostwinnaar van het gezin en verdient dus meer dan haar partner. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van het modemagazine Grazia.
#

Daarnaast haalt nog eens bijna 20 procent hetzelfde inkomensniveau als haar partner. In veel gezinnen wordt het dan ook niet langer als vanzelfsprekend gevonden dat de man meer geld inbrengt. Dat geldt volgens de onderzoekers vooral in een periode waarin veel ontslagen vallen. Vier op de tien vrouwen zegt dat de carrière van de partner met het hoogste inkomen professioneel prioriteit moet krijgen. In één op tien gezinnen blijft de man thuis voor de kinderen en de huishoudelijke taken, terwijl zijn partner een fulltime baan heeft.??

Relatie onder druk

De onderzoekers hebben wel gemerkt dat één op tien vrouwen toegeeft dat die ommekeer hun relatie onder druk heeft gezet. In sommige gevallen heeft dat zelfs tot een definitieve scheiding geleid. Toch vindt bijna de helft van de thuisblijvende vrouwen het een nare gedachte om zelf geen geld te verdienen. Vier op tien van de thuisblijvende vrouwen zegt dan ook een voorstander van thuiswerken te zijn.

Vooral vrouwelijke dertigers richten een eigen bedrijf op, aldus het onderzoek. Twee op drie vrouwen zeggen ook te willen blijven werken nadat ze moeder zijn geworden. Bijna de helft gelooft dat jonge kinderen emotionele schade oplopen wanneer beide ouders fulltime werken. Evenveel ondervraagden vindt het schadelijk dat jonge kinderen altijd omringd zijn door dezelfde ouder.

Grenzen vervagen

"Vrouwen studeren langer en krijgen uitzicht op betere banen," merken de onderzoekers op. "Vrouwen maken dan ook sneller carrière dan ooit voordien. Dat betekent dat de grens tussen de rol van man en vrouw binnen een relatie en bij het ouderschap vervaagt. Er komen ook steeds meer koppels die een verdeling proberen te vinden, zodat de vrouwelijke partner niet langer alles moet combineren."

Tenslotte blijkt dat zes op tien vrouwen ervan overtuigd zijn dat een goede professionele carrière hen ook tot een betere moeder maakt. Slechts 11 procent van de vrouwen wil volledig stoppen met werken. De helft van de werkende vrouwen geeft aan dat een carrière hen vertrouwen geeft en hen zichzelf waardevol doet vinden.

(kv/mh) - Bron: Express.be 

4 augustus 2010
Anderen bekeken ook