Ziekteverzuim het laagst in West-Vlaanderen

Het langdurig ziekteverzuim in West-Vlaanderen behoort tot de laagste van België. Zo is 6 procent van de West-Vlaamse werknemers afwezig door ziekte. Maar de medaille heeft ook een keerzijde: want in geen enkele andere provincie stijgt het langdurig ziekteverzuim sneller dan in onze provincie.

21 december 2016

Delen

De kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte, vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt. Minder dan 50 procent van de mensen die langer dan drie maanden afwezig zijn op het werk keert ook daadwerkelijk terug. Daarom besloten hr-dienstenverlener Acerta en IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, om samen een onderzoek te doen naar de kenmerken van het chronisch ziekteverzuim.

Als het aantal geregistreerde ziekteverzuimperiodes vergeleken wordt volgens de sector, blijkt zowel uit de gegevens van Acerta als die van IDEWE dat de dienstensector bovenaan het lijstje van sectoren met het meeste langdurig verzuimepisodes prijkt. Uit de cijfers van IDEWE komt naar voren dat in de dienstensector 43 procent van de episodes chronisch is. Voor de horeca is dat eveneens 43 procent, en voor de transportsector 42 procent. In de transportsector zijn veel oudere werknemers aan de slag, wat dit hoge percentage voor een deel verklaart.

Meer arbeiders dan bedienden

Limburgse werknemers hebben het meest aantal ziekte-uren in vergelijking met hun Vlaamse collega’s. Dat blijkt uit cijfers van Acerta. In 2015 waren er dagelijks gemiddeld 9 procent werknemers in een Limburgs bedrijf afwezig door ziekte, terwijl het nationale gemiddelde op 7 procent ligt.

Het langdurig ziekteverzuim in West-Vlaanderen behoort tot de laagste van België, maar stijgt wel opvallend sneller dan in de andere Vlaamse provincies. In 2015 was 6,2 procent van de West-Vlaamse werknemers afwezig door ziekte. Dit is ruim 20 procent meer dan in 2011. In de andere Vlaamse provincies is het ziekteverzuim met zo’n 12 procent gestegen in 5 jaar tijd.

Er zijn dubbel zoveel arbeiders afwezig dan bedienden: vorig jaar waren dagelijks 8 op de 100 arbeiders binnen een West-Vlaamse onderneming afwezig wegens ziekte, terwijl dit bij bedienden 4 op de 100 was. Mannen blijken minder vaak afwezig dan vrouwen.

(bv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.