Werkzoekende Peter getuigt: ‘Je zit al eens een weekje zonder geld’

Na een tijd zoeken, vond Peter de job die perfect aansloot bij zijn opleiding: hij ging bij een drukkerij aan de slag in de prepress-afdeling. Maar niet veel later sloeg het noodlot toe. “Ik kreeg iets aan mijn rug en was daardoor gedwongen mijn werk op te geven. Met spijt in het hart, want ik deed die job graag en zat al een hele tijd achter zo’n baan aan”, betreurt Peter. “Maar er zat niets anders op.”

14 januari 2019

Delen

Peter Thooft, prepress medewerker

Peter Thooft (28)
Laatste job: prepress medewerker
Laatste loon: 1275 euro netto
Uitkering: 700 euro netto

Noodgedwongen viel Peter terug op een uitkering. “Ik kan rekenen op 700 euro per maand, heel wat minder dan de 1275 euro die ik voordien verdiende. Gelukkig ben ik alleenstaand en huur ik nog, zodat ik geen zware leningen af te betalen heb. Maar je voelt het verschil in je portemonnee wel, hoor. Er zijn dagen dat er niets over blijft. Je komt ook al eens een weekje zonder geld te zitten. Luxeproducten mag je dus zeker van je uitgavenlijstje schrappen.”

‘Door de recessie staan de meeste van mij vrienden ook op een uitkering’

“Toen ik nog op school zat, dacht ik nochtans dat het allemaal vlot zou verlopen: een job vinden, van je loon leven ... Ik had niet gedacht in deze situatie te belanden. Mijn vrienden kijken me er gelukkig niet op na. Trouwens, door de recessie moeten de meesten van hen het nu net als ik met een uitkering rooien. Ze hebben me dus zeker niet met de vinger gewezen toen ook ik mij job verloor, ze vonden het vooral jammer.”

Opnieuw werk vinden, blijkt geen makkelijke klus. “Ik zit in een erg beperkt vakgebied, dat bovendien zich bovendien in een markt situeert die op zijn zachtst uitgedrukt niet aan het boomen is. Intussen ben ik toch acht maanden op zoek naar werk. Ik ga veel liever werken dan dat ik moet gaan doppen. Maar uiteindelijk ben ik wel blij dat je in België toch nog op zo’n uitkering terug kan vallen, al ligt die een pak lager dan je loon. Daar ben ik zeker dankbaar voor.”

Voor Peter is er stilaan weer licht aan het einde van de tunnel. “Ik mag beginnen met een opleiding in een bedrijf voor een gelijkaardige job. Daar ben ik heel enthousiast over, zeker omdat ik maanden heb moeten zoeken. Hopelijk kan ik daar lang blijven.”

>> Bereken welke werkloosheidsuitkering jij zou krijgen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.