Welke partijen pleiten voor langer werken?

De verkiezingen van 13 juni 2010 staan voor de deur en alle partijen zijn het erover eens: zij zijn de beste keuze. Maar hoe staan zij tegenover langer werken?

27 mei 2010

Delen

Een overzicht...

CD&V

CD&V wil werknemers aanmoedigen om zo dicht mogelijk de 45-jarige loopbaan te benaderen. Niemand wordt verplicht om na zijn 65ste te werken, maar daar zal niet altijd een volledig pensioen tegenover staan. De loopbaanvoorwaarde voor vervroegd pensioen moet stapsgewijs verhogen van 35 naar 40 jaar. Overheid en sociale partners moeten een ondersteunend beleid voeren, zoals bedrijfsprocessen afstemmen op oudere werknemers.           

Groen!

De kloof tussen de werkelijke en de wettelijke pensioenleeftijd moet volgens Groen! verkleinen, zonder te raken aan de pensioenleeftijd van 65 jaar. Tijdens hun loopbaan zouden mensen tijdsrechten krijgen om werk en gezin beter op elkaar af te stemmen. Versnipperde stelsels zoals ouderschapsverlof en tijdkrediet worden samengevoegd en geleidelijk uitgebreid. De vergoeding is vergelijkbaar met die van het ouderschapsverlof vandaag.           

Lijst Dedecker

Voor LDD moet de duurtijd van een loopbaan bepalend zijn voor de pensioenberekening en niet de pensioenleeftijd, zoals nu. Daarbij moet de gemiddelde loopbaan in eerste instantie stijgen naar 40 jaar, 3 jaar meer dan nu. Wie op zijn 28ste begint te werken, kan op 68 jaar met pensioen. In functie van de levensverwachting moet die algemene loopbaantijd geleidelijk omhoog.           

NVA

De wettelijke pensioenleeftijd moet voor N-VA niet opgetrokken worden, maar de werkelijke uittredingsleeftijd moet wel op 65 jaar komen. Nu is dat gemiddeld 60 jaar en dat is niet meer financierbaar. We moeten naar een loopbaan van 40 à 45 jaar. Wie minder lang werkt, krijgt van N-VA minder pensioen. Wie langer werkt (ook na zijn 65ste), krijgt meer.           

Open VLD

In ons land bedraagt de gemiddelde loopbaan slechts 37 jaar. Dit moet voor Open VLD stijgen naar 40 jaar. De partij wil, in overleg met de sociale partners, vervroegde uittreding ontmoedigen. Een versterkte pensioenbonus moet mensen aanmoedigen om te blijven werken tot hun 65ste.           

sp.a

De wettelijke pensioenleeftijd blijft voor SP.A op 65 jaar. Maar met een pensioenhervorming bovenop de bestaande pensioenbonus wil de partij mensen aanmoedigen om op een positieve manier langer en ‘meer ontspannen’ te blijven werken.           

Vlaams Belang

Vlaams Belang pleit voor een duidelijk pensioenstelsel dat een loopbaan van 40 jaar centraal stelt. Uitzonderingen worden gemaakt voor zware beroepen, bijvoorbeeld metsers en verpleegkundigen.           

(mr)             

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.