Welke landen domineren de wereld in 2030?

China is uiteraard al langer geen geheime klimmer meer. Maar welke andere wereldeconomieën zetten de aanval op de Verenigde Staten in?

4 februari 2015

Delen

Volgens Opinza.com zal de rangschikking tegen 2030 als volgt zijn: China, VS, India, Japan en dan Brazilië.

Geen al te grote verrassingen, want China is al jaren de gedoodverfde opvolger van superkapitalist Amerika. Ook India rukt al een tijdje op in de rangtelling en stormt op de derde plaats af, waarmee ze Japan uit de top 3 stoot.

Zuid-Amerikaanse wild card

Enkel Brazilië was de laatste jaren misschien nog een wild card, die nu toch de vijfde plaats wist weg te kapen. Zij zijn trouwens het enige Zuid-Amerikaanse land in de top 10, want het tweede Latijns-Amerikaanse land is Mexico dat op de 14 plaats blijft staan.

Aziatische superklimmers

Het Centre for Economics and Business Research (CEBR) constateert dat Azië een nieuwe economische wereldorde met zich meebrengt. Met China, India en Japan uiteraard als koplopers, maar er zijn nog andere flinke stijgers. Zo wipt Zuid-Korea de top 10 binnen door van de 15de plaats naar de 8ste positie te klimmen.

Europa zakt weg

Europa daarentegen doet het niet zo goed. Rusland, dat in 2014 al wegzakte naar de 10de plaats, zal daar volgens het onderzoek blijven. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zien hun top 5-plekjes verdwijnen en installeren zich op de respectievelijk 7de, 9de en 6de plaats.

Enkel Zweden lijkt – na de nodige hervormingen – nog te kunnen klimmen. Ze mogen dan nog wel onder Italië en Spanje genoteerd staan, in tegenstelling tot deze landen, zakt Zweden niet weg, maar stijgen ze traag maar zeker in de ranking.

En België?

België staat momenteel nog op de 23ste plaats, maar zal nog vóór 2030 (al in 2019!) buiten de top 30 vallen.

(sjv) - Bron: Express.be / cebr.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.